Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №410 від 19.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розкопки

Рівненські епохи “відгомоніли” у краєзнавчому музеї

Рівненські епохи “відгомоніли” у краєзнавчому музеї

Минулого тижня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували нову виставку “Відгомін епох”, за матеріалами археологічних досліджень території сучасного міста Рівне. Починаючи з 50-х років минулого століття на території нашого міста та його околиць археологічні групи проводили розкопки. Як наслідок - знайдені знаряддя праці та побутові речі давніх поселень, починаючи з кам’яного віку і закінчуючи початком XX століття.

Дата цієї виставки вибрана не випадково - адже 15 серпня археологи святкують своє професійне свято. Відомий у Рівному історик та археолог Богдан ПРИЩЕПА наголошує: “Цінність цієї виставки у тому, що вона дозволяє розповісти нам про дописемне Рівне”. Археологічні знахідки, представлені на виставці, доповнюються фотографіями з розкопок вулиць та районів міста. У вітринах можна подивитися на раритетні рештки глиняного посуду та прикраси з мушлі поховання доби міді IV тисячоліття до нашої ери. Найкращим і найбагатшим місцем для дослідження археологи називають місцинку біля “Будинку одягу”. Площа Короленка представлена матеріалами з розкопок давньоруського могильника XII-XIII століть, а також предметами побуту тогочасних жителів: підковами, взуттям, глиняними люльками, залізними ножами, прикрасами: перснями та намистинами.

Ця виставка та її експонати підтверджують близьку до істини історію минулого нашого міста, таким чином ліквідуючи “білі плями” тієї ж історії Рівного. Безсумнівним є той факт, що територія нашого міста була зручним місцем для проживання у різні історичні епохи.

19.08.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2009p. 
На головну сторінку