Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №410 від 19.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ситуація

Місцеве молоко дешевше за воду

Українські молокопереробні підприємства значно понизили закупівельні ціни на молоко у місцевого сільського виробника. Якщо кілька місяців тому молоко купували у селян по дві гривні за літр, то зараз - (в деяких регіонах) за 1-1,80 гривні. Така нескладна арифметика залежить від багатьох чинників: якщо це віддалений район області, то кошти йдуть, відповідно, і на перевезення (банально - на бензин - авт.). Також закупівельні ціни залежать і від якості молока: враховують жирність.

Заступник начальника інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Рівненської облдержадміністрації Надія ГАБІНЕТ розповіла, що у Рівненській області нараховується 660 молокоприймальних пунктів. З них лише 321 обладнаний холодильниками. Решта пунктів прийому молока розташовані у дворах “кмітливих” підприємців.

“Найкраще збирають молоко у Дубнівському та Радивилівському районах”, - говорить пані Надія. Це й не дивно, адже ці міста мають власні молокозаводи. Що ж лишається іншим?

Хоча сезон збору молока у розпалі, сільський виробник ледве зводить кінці з кінцями. Бідкається, що такий бізнес не вигідний ні йому, ні його родині, і вже вкотре обіцяє собі, що наступного року позбудеться своєї корівки.

Спеціалісти ОДА зізнаються, що всі приймальні пункти Рівненщини, а особливо тіньові, контролювати не можуть. Тим більше, що їхній апарат веде лише “паперову” роботу із договорами. Селянину пропонують документ - контракт, у якому вказується договірна ціна, про яку домовилися обидві сторони. Так що нарікати на когось у такій ситуації важко. Людина, як з’ясувалося, сама погоджується на такі умови.

Про проблему здачі молока можна говорити довго, адже цінова політика цього питання й досі не врегульована нашим законодавством. Тому сільський виробник має лише два варіанти: погоджуватися на низьку ціну чи вживати все молоко самому.

19.08.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2009p. 
На головну сторінку