Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №411 від 26.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Господиням

Починаймо харчуватися вдома!

Починаймо харчуватися вдома!

Навіть у кризовий період нам хочеться отримувати задоволення від гарної кухні, вживаючи смачні та різноманітні страви. Як уникнути зайвих витрат, не економлячи на здоров’ї?

• Намагайтеся рідше відвідувати ресторани й кафе. З друзями за чашечкою кави можна посидіти і вдома. До того ж, хіба можна порівняти страви з громадських закладів харчування із домашньою їжею, яку кожна господиня готує з любов’ю і старанням “тільки для своїх”?

Домашня їжа - наприклад, салатик або запіканка в пластиковому лоточку - буде доречною й під час обідньої перерви на робочому місці. Це корисна альтернатива перекусу в найближчому кафе швидкого харчування, яке пропонує страви стандартної ваги і стандартного смаку. Ви гадаєте, що на цьому можна зекономити лише “копійки”? Тоді порахуйте, яку суму ви заощадите у місяць. А протягом року?

• Відмовтеся від готових страв і напівфабрикатів та намагайтеся купувати лише ті продукти, які не пройшли попередню обробку, наприклад, м’ясо чи рибу шматком замість консервів або ковбас. Готові страви і напівфабрикати не лише обходяться дорожче, ніж домашні, а ще й можуть виявитися небезпечними для здоров’я. Адже ковбаси й сосиски, картопля фрі, чіпси, усілякі консерви, майонези, кетчупи, а також куплені солодощі - торти, тістечка, шоколадні батончики, солодкі газовані напої - містять штучні харчові добавки, велику кількість жирів, цукру й солі, найчастіше приготовлені з використанням технологій копчення, гриля або фритюра. Така “дієта” може викликати розвиток захворювань, появу зайвих кілограмів, передчасне старіння, - адже вона сприяє утворенню холестеринових бляшок на судинах і внаслідок цього організм швидше зношується.

• Відмовтеся від дорогих супермаркетів на користь магазинів зі скромнішою ціновою політикою, де ті самі продукти обійдуться вам дешевше. Пам’ятайте й про те, що найдорожчі продукти не обов’язково є найкориснішими.

• Плануйте свої витрати перед тим, як йти до продуктового магазину. Складайте список покупок, що дозволить уникнути зайвих витрат. За даними статистики, ми купуємо на 15-20, а то й на 30 відсотків продуктів більше, ніж потрібно, якщо вирушаємо до магазину голодними. У результаті зайві продукти псуються і опиняються в смітнику.

• Не варто купувати велику кількість продуктів про запас. Адже за якийсь час, у кращому випадку, ви їх просто викинете, а у гіршому - можуть з’явитися такі неприємні наслідки, як харчове отруєння, шкірне висипання, алергійні реакції, і доведеться витратити і час, і гроші, щоб відновити здоров’я.

• Як би вам не хотілося заощадити, не варто відмовлятися від необхідного набору продуктів. Адже для того, щоб забезпечити організм усіма поживними речовинами, необхідно включати в раціон м’ясо, рибу, яйця, молоко, кисломолочні продукти, овочі, фрукти, зернові, рослинну олію і вершкове масло. Збалансоване харчування допоможе підвищити імунітет, позбутися захворювань і навіть зняти стрес! А це дуже важливо в умовах кризи.

• Вирощені на присадибній ділянці або куплені на ринку овочі, фрукти, ягоди та зелень значно корисніші для здоров’я, ніж заморські делікатеси. Натуральні овочі-фрукти містять велику кількість вітамінів і мінеральних речовин, пектину і харчових волокон, очищають організм від шлаків і токсинів. Вони корисні самі по собі, й у різноманітних салатах-вінегретах. А які смачні десерти і випічку можна з них приготувати! Скільки домашніх заготівель можна зробити на зиму! Недарма кажуть: “Літній день рік годує”: зберігши те, що вдалося виростити на присадибній ділянці, ви збережете весь достаток літа на вашому столі увесь рік, і зимовими вечорами насолоджуватиметеся смаком усіх цих ласощів.

26.08.2009



Рівне-Ракурс №10 від 26.08.2009p. 
На головну сторінку