Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №412 від 02.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Сезон грибів - початок отруєнь!

Гриби - це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.

Основними причинами отруєнь є вживання отруйних, старих або зіпсованих їстівних та мутованих грибів, неправильне їх приготування. Тому купуйте гриби лише у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. І навіть не думайте порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображенням у різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.

Якщо ж через кілька годин після куштування страви із грибів у вас почалися нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення тощо, - ви отруїлися. Тож негайно викликайте “швидку”, а до її прибуття промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип’яченої води, або розчину мар-ганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими. Після цього потрібно випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, прикласти на живіт і до ніг грілку.

Категорично забороняється вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.

- Запобігти захворюванню можливо, - розповідає провідний фахівець Рівненського МУ ГУ МНС України в Рівненській області Сергій ВАСЬКОВЕЦЬ. - Варто ли-ше дотримуватися певних заходів та правил:

1. Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрита оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;

- “шампіньйони”, у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.

2. Не куштуйте сирі гриби на смак, обробляйте їх у день збору, поки не утворилася трупна отрута.

3. Спершу прокип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., і лише потім варіть або смажте.

02.09.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2009p. 
На головну сторінку