Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №414 від 17.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дослідження

Хочете кинути палити? А чи потрібно?

Хочете кинути палити? А чи потрібно?

Багато вчених і медиків, незважаючи на відкриття, що вже зроблені і ще будуть здійснені, продовжують сперечатися про шкідливий вплив паління на здоров’я молодих людей.

Як повідомляє Газета.Ru, після двадцятирічного спостереження, проведеного норвезькою Національною службою дослідження здоров’я в Осло, вчені заявляють: зменшення кількості цигарок, які викурюються за день, ніяк не впливає на ризик смерті від хвороб, спровокованих палінням.

Дослідники обстежили 51 тисячу чоловіків і жінок віком від 20 до 34 років. Медики вивчали зв’язок між палінням і смертністю від хвороб серця, раку легень та інших недуг, пов’язаних зі шкідливою звичкою.

Метою дослідження, опублікованого в журналі Tobacco Control, стало визначення змін здоров’я курців, що знижують споживання цигарок з 15 штук на день до 7-8.

Обстежуваних розділили на дві групи. Курці з першої групи зменшили кількість цигарок, які викурювали, у два рази, а з другої - могли дозволити собі “диміти”, як і колись. У підсумку лікарі не знайшли ніякої р-ізниці між тими, хто продовжував палити у звичному режимі, і тими, хто зменшив кількість споживаної тютюнової продукції. Рання смертність від серцево-судинних захворювань, раку, і в тій, і в іншій групі була однаковою, при чому це стосувалося як жінок, так і чоловіків.

Істотне зменшення кількості випалених цигарок не вплинуло на здоров’я тих, що кидають курити, порівняно з запеклими курцями. Тобто твердження, що менша кількість цигарок, випалених за день, зменшує ризик захворюваності, неправильне.

Наше дослідження доводить, що є тільки один шлях знизити ризик виникнення хвороб, пов’язаних із палінням. Люди, які кинули курити, набагато менше ризикують занедужати, ніж ті, хто продовжують так чи інакше залишатися курцями, кажуть учені.

Згідно з прогнозами медиків, рівень смертності через паління до 2020 року може подвоїтися і досягти цифри 10 мільйонів. Щорічно близько 400 тисяч американців помирають від хвороб, пов’язаних зі згубною звичкою. При цьому більшість пацієнтів, які вже знають про діагноз, не можуть кинути палити самостійно.

17.09.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2009p. 
На головну сторінку