Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №414 від 17.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На часі

Приватизація землі стала безкоштовною

Віднедавна українці, а насамперед - малозабезпечені верстви населення, отримали можливість безоплатно приватизувати свої землі. Мова йде лише про три категорії ділянок: ті, що знаходяться під житловими будинками; призначені для ведення особистого селянського господарства, але в межах населених пунктів; виділені під садівництво. Паї, ділянки під дачі та гаражі до цього переліку не входять.

Документи, які потрапляють в органи Держкомзему, мають бути оформлені протягом місяця. Для цього в рівненському управлінні розписана детальна процедура, в якій зазначено, де і скільки часу повинні знаходитися документи. Звичайно, повернення можливі, але на те мають бути підстави, наприклад - не співпадає площа.

- Аналіз поданих на минулому тижні заяв насторожує, - говорить начальник головного управління Держкомзему у Рівненській області Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО, - їх ще досить мало. Тому землевпорядники заздалегідь окреслили ряд ризиків, які можуть вплинути на процедуру та потік бажаючих. По-перше, це дезінформація громадян. Говорять, що селами ходять люди і розповідають, що після отримання державного акту на землю вони сплачуватимуть шалені земельні податки. При цьому річний податок на землю площею 20 соток в Березному коштуватиме людині 12 гривень на рік. Поряд із цим існує категорія громадян, які взагалі звільнені від сплати податків: чорнобильці, пенсіонери тощо. Так само було і з паями, і наразі 650 держаних актів на них селяни бояться забирати.

Другий ризик - українська “жаба”: коли один заплатив гроші за оформлення документів, а його сусід цьогоріч може зробити це безкоштовно. При цьому зазначу, що акти отримали ті, хто міг за це сплатити, у тіні ж лишилися малозабезпечені верстви населення, для яких, в принципі, і проходить зараз ця процедура. До кінця року приватизувати земельні ділянки мають 193 тисячі громадян області, при цьому право на безоплатну приватизацію отримали 301 тисяча громадян.

Третій ризик - передвиборча кампанія. Землевпорядники ж домовилися, що на робочих місцях вони забувають, до якої політичної сили належать, і працюють задля єдиної мети.

Наразі усіх землевпорядників України відкликали з відпусток і дозволили заповнити вакантні посади в управліннях. Сподіваємося, що, попри велике навантаження, рівненським землевпорядникам таки вдасться до кінця року оформити усі акти на землю, зважаючи на те, що наша область - єдина на Україні, де регіональному Держкомзему допомагає обласна влада.

17.09.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2009p. 
На головну сторінку