Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №414 від 17.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Кому вигідна ситуація на “Азоті”?

З’ясувати причини вивільнення працівників та проаналізувати ситуацію, яка склалася на ВАТ “Рівнеазот”, з соціальної і економічної точки зору, вирішила міжвідомча комісія Рівненської ОДА. Основною причиною простою підприємства є завищені ціни на газ, та не відшкодований державою податок на додаткову вартість у розмірі 32 - х мільйонів гривень.

Ціна, яку уряд встановив для хімічного підприємства, неприпустима, вона становить 1900 гривень за куб, проте аналогічні підприємства користуються газом за 1584 гривні. Де ж справедливість? Прийнявши одноcтайне рішення, комісія на чолі із заступником голови Рівненської обласної державної адміністрації Степаном ПАВЛЮКОМ постановила: звернутися з відповідними рекомендаціями до уряду, щоб той, у свою чергу, розв’язав проблеми “Рівнеазоту”. Таким чином, буде хоча б якась надія на те, що підприємство відновить свою роботу, а півтори тисячі працівників не підуть зі свого місця роботи.

Тим часом перший заступник начальника головного управління економіки та інвестиційної політики РОДА Леонід БІЛЯК вважає, що ситуація з вивільненням працівників із заводу серйозна, але не критична. “Згадайте, ще коли завод працював на повну потужність, Заблуда говорив, що в нього 2,5 тисячі зайвих працівників. От тепер він і починає звільнення”, - доводить своє бачення цієї ситуації пан Біляк.

Неврегульовані ціни на газ в перспективі стануть причиною ще одного лиха, яке може спіткати наше місто. Не буде оптимальної ціни на газ - не працюватимуть очисні споруди. Про це також не забули згадати у своєму зверненні до Президента та Прем’єр-міністра члени комісії.

“Простій” Азоту загрожує не лише широко відчиненими дверима центру зайнятості для його робітників, а й тим, що багато рівненських соціальних закладів залишаться в мінусі. Пенсійний фонд вже встиг втратити чотири мільйони гривень, а якщо все-таки звільнять цих півтори тисячі осіб, до кінця року до них вже не надійде 6,9 мільйона гривень.

Тож наразі залишається чекати на те, щоб уряд хоча б якось відреагував на наше звернення, а разом з тим поставив ВАТ “Рівнеазот” в одну лінію з іншими хімічними підприємствами України.

17.09.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2009p. 
На головну сторінку