Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №415 від 24.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Паперова пластика від черкаської майстрині

Паперова пластика від черкаської майстрині

Молода, талановита дівчина Ася ГОНЦА не любить нічого простого - тому обрала для себе такий вид мистецтва, як пластика з паперу - найоригінальніший спосіб формотворення.

Папір для Асі - це надзвичайний матеріал, який дає їй безліч можливостей для втілення власної фантазії та нагоду самореалізуватися, - адже його найлегше приборкати. Це захоплення дівчина відкрила для себе два з половиною роки тому, тепер займається ним професійно. Більше того, вона ще й навчає цьому виду творчості діток у Черкаській дитячій школі мистецтв.

Асині роботи знаходяться в приватних колекціях, а також у фондах музеїв України. На одну свою ляльку майстриня витрачає до трьох місяців безсонних ночей. “Із настанням темряви мені легше працюється. Мій робочий графік починається о шостій годині вечора і триває до шостої ранку”, - з посмішкою каже дівчина. Паперові вироби виготовляються й на продаж. Свої недоспані ночі дівочі Ася оцінює від однієї тисячі гривень і вище.

Ставлення дівчини до паперу особливе. Вона жалкує, що Україна не має такого розмаїття видів паперу, яке є в Японії або Китаї. “У нас є тільки офісний папір та кілька видів ватману, а в Японії - всілякий: від надзвичайно тонких та м’яких, як шовк, видів, до щільних і водночас дуже податливих”, - розповідає художниця.

Найзаповітнішою мрією дівчини є видання спеціалізованої книги. У цьому посібнику повинні бути схеми та фотографії, щоб можна було самому взятися і щось виготовити. Зі слів художниці, таких книг у нашій країні ще не видавали. Ася розповідає, що паперове мистецтво не є масовим в Україні, ним професійно займаються ще дві людини - з Дніпропетровська та Києва.

Безсумнівно, що Ася Гонца - дуже талановита майстриня, і навіть викликає подив той факт, що настільки жвава, енергійна дівчина займається такою тендітною, кропіткою працею.

24.09.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 24.09.2009p. 
На головну сторінку