Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відповіді

Битва за мову

або що поставлено на кін президентської кампанії

Виступаючи в прямому ефірі одеського державного телебачення, лідер Партії Регіонів та кандидат в Президенти Віктор Янукович заявив: “А я зроблю все, щоб російська мова була другою державною і ось у цьому в нас різниця”.

Кілька днів потому Янукович деталізував свої плани щодо трансформації України в двомовну малоросійську губернію. Янукович заявив, що він докладе всіх зусиль для якнайшвидшої імплементації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. “Я вважаю, що це необхідність. Невирішеність цього питання сьогодні, зокрема, порушує права російськомовного населення. Упевнений в тому, що після цих президентських виборів це питання буде вирішено”, - підкреслив Янукович.

За словами Януковича, він забезпечить створення комфортних умов для розвитку російської мови і культури російськомовного населення України. “Україна - це багатонаціональна держава. І держава повинна створити умови для розвитку кожної нації, які б дозволили продовжувати свої культурні традиції і комфортно почуватися на території України”, - сказав Янукович.

Плани Януковича щодо російської мови повинні стати небезпечним дзвінком для кожного українського патріота. Без української мови Україна вже не буде незалежною державою. Достатньо звернутися до досвіду Білорусі, де Президент Олександр Лукашенко продовжив радянську політику русифікації та трансформував свою країну у російську колонію.

Як у свому блозі зазначив професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, плани Януковича в контексті мовного питання демонструють те, що він не виніс жодних уроків зі своєї поразки п’ять років тому. Замість того, щоб стати “загальнонаціональним політиком”, він й надалі залишатиметься кандидатом “лише частини країни”. Янукович вкотре доводить, що він, як кандидат російської “п’ятої колони”, лише шукає помсти за поразку у 2004 році.

Професор Гарань звертає увагу на той парадокс, що дії Януковича, як і російського Президента Олександра Медведєва, сприяють мобілізації патріотичного електорату. “Тим самим він робить найкращий подарунок його супротивникам, мобілізуючи, назвемо його умовно, “помаранчевий” електорат… До речі, мобілізація значною мірою розчарованого і розколотого “помаранчевого” електорату є основною проблемою майбутнього опонента Януковича у другому турі. Тепер Віктор Федорович сам допомагає вирішити цю проблему. І хто йому таке радить?”, запитує професор Гарань.

Підтримка Януковичем російської мови, як другої державної, була ініційована політичним керівництвом Росії та демонструє, наскільки керівники Партії Регіонів знаходяться у кишені Путіна-Медведєва. Підтримуючи сепаратизм у Грузії, Янукович на сьогодні є більш проросійським політиком? ніж Президент Білорусі Лукашенко. Водночас, Янукович висловив підтримку втручанню патріарха Кирила та Президента Медведєва у внутрішні справи України минулого місяця.

Українські патріотичні сили мають альтернативу “п’ятій колоні” та Януковичу в особі Юлії Тимошенко. На засіданні Світового конгресу українців, що відбувся у Львові 21-22 серпня, вона заявила: “Сьогодні в Україні вже немає жодної суперечки навколо питання про статус російської мови як другої державної”. “Сьогодні українська мова стала абсолютно органічно модною. Запам’ятайте це слово - вона стала модною: її вивчають, нею розмовляють і навіть якщо там політики шумлять, країна піднялася дуже сильно і фундаментально”.

“І хочу вам сказати, що поки наша команда при владі, поки справжні патріоти-українці при владі, а я думаю, що це вже буде незмінним, ніколи в Україні ми не дамо навіть поставити питання про будь-яку іншу державну мову. Тільки українська раз і назавжди за будь-яких обставин”, - наголосила Тимошенко.

Патріоти України повинні йти за закликом Тимошенко і об’єднатися навколо найсильнішого кандидата, який зможе перемогти Януковича. Як заявила Тимошенко Світовому конгресу українців: “Мені хотілося б, щоб і зараз (як на попередніх виборах) національно-демократичний табір пішов з єдиним кандидатом”.

01.10.2009Тарас КУЗЬО, професор Торонтонського університету, Канада.



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку