Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №224 від 26.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візити

Тарас Чорновіл: «Партія регіонів одержала особисту довідку

від Віктора Ющенка»

Візит до Рівного народного депутата Тараса Чорновола (на фото зліва), який входить до п'ятірки партійного списку Партії регіонів, викликав неабиякий інтерес у представників місцевих мас-медіа. Хоча зустріч у Рівненському прес-центрі через насиченість графіку відвели трохи більше півгодини, він зумів дати вичерпні відповіді на чисельні запитання журналістів.

З приводу ймовірних союзників у майбутньому парламенті Тарас Чорновіл розтлумачив, що Партія регіонів вибиратиме виключно ідеологічно споріднену коаліцію. «У випадку, якщо буде потреба доукомплектовувати до коаліції, - зауважив він, - ми прийняли рішення не виходити на пряму співпрацю з тими політичними силами, котрі несуть відповідальність за сьогоднішній стан у державі. Але можемо співпрацювати (маємо попередні домовленості) з політичною силою, яка йде в блоці «Не ТАК!». Можемо нормально працювати з «Народним блоком Литвина». Проте Тарас Чорновіл зауважив, що можуть виникнути й фос-мажорні обставини, якщо виникне загроза неутворення парламентської більшості, і Президент матиме змогу скористатися своїм конституційним правом розпустити Верховну Раду. «Враховуючи те, що для України ще одні чергові парламентські вибори, які в нас проходять, як стихійне лихо, котрі б'ють і по економіці, і по суспільних відносинах, щоб не допустити цього, - каже він, - ми будемо розглядати набагато ширший формат переговорів. Тоді, можливо, виникнуть питання про контакти або з «Нашою Україною», або з «Блоком Юлії Тимошенко». «Партія регіонів пройшла торік чистилище, - відказав Тарас Чорновіл на натяк щодо наявності в партійному списку законопорушників. - Практично, проти кожного активіста партії пробували порушити кримінальну справу, проти багатьох навіть відкривали, відбувалися постійні цькування. Проводили такі слідчі дії, що, коли б там була хоч якась зачіпка, ці люди просто так, повірте мені, не відбулися від відповідальності. І по жодному з них на сьогоднішній день ні Міністерство внутрішніх справ, ні Генпрокуратура не можуть пред'явити жодних слідчих висновків, що засвідчували б вину цих людей. Пам'ятаєте багатомісячну епопею з Борисом Колесниковим? Справа кінцево розвалилася, і за неї доведеться відповідати комусь із МВС чи Генпрокуратури, бо справа навмисне фальсифікувалася, є випадки приховування документів. Я часто на зустрічах кажу, що Партія регіонів одержала особисту довідку від Віктора Ющенка про те, що в ній немає злочинців, кримінальників, бандитів, тому що так, як нас перевірили, такий аудит не пройшла більше жодна політична структура».

Оскільки Партію регіонів не раз називають вотчиною Донеччини, Тарас Чорновіл розповів про принцип формування партійного списку. «Методика враховувала чисельність партійних осередків в областях, - каже народний депутат. - Більша квота перепала Донецькому регіону, оскільки він нараховує найбільшу кількість членів партії (лише за часів президентства Ющенка до Партії регіонів вступило близько 1500 тисяч людей), проте в ньому є представники всіх, без винятку, областей». Однак, на думку Тараса Чорновола, доречніше говорити не про принципи формування партійних списків, а про його програмні засади. «Є позиція, - мовив він, - котру процитую словами одного з наших кандидатів, представника Донецької області, Георгія Скудара: «Моє завдання у Верховній Раді як депутата - створити умови для того, щоб відбулося економічне об'єднання і вирівнювання України. В тому, що я відчуваю зобов'язання, щоби Львівська область мала такі ж економічні потенціали, які є в Донецькій області, і для цього залучати максимально внутрішні інвестиції українські і створювати законодавче поле, щоб ці внутрішні інвестиції могли нормально працювати. Спроба показати, що хтось на Сході ненавидить Захід - однаково, що на Сході розказувати, начебто на Рівненщині чи Львівщині всі якісь бандерівці, що досі ходять з кулеметами, автоматами і хочуть перестріляти кожного, хто не говорить українською мовою».

Проблему, котру охрестили «газовою кризою», Тарас Чорновіл оцінює як провокацію уряду. На його думку, якщо ситуацію не вирішать, то через подорожчання газу суттєво впаде конкурентоспроможність українських металу та виробів з нього, котрий експортують за кордон. До того ж, майже всі металургійні підприємства опиняться під загрозою зупинення, що вкрай негативно позначиться на поповненні державної казни, надходженнях до Пенсійного фонду.

Щодо питання двомовності, Тарас Чорновіл, зокрема, зауважив: «На Заході існує стереотип, що друга державна мова - це проти української, що це обов'язково внесення змін до Конституції, введення в мовне протистояння. Суть набагато приземленіша і побутовіша, йдеться про варіант, подібний до того, що існує в Канаді».

26.01.2006Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2006p. 
На головну сторінку