Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Звернення

лідерів регіональних еліт, представників інтелігенції та ділових кіл Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Чернівецької, Закарпатської областей до українських політиків національно-патріотичного табору у зв’язку із президентськими виборами.

Шановні співвітчизники!

До Вас звертаються мешканці тих регіонів України, голосування яких майже п’ять років тому було вирішальним щодо обрання на посаду Президента України Віктора Ющенка і перемоги помаранчевих сил на останніх президентських виборах.

Особисто кожен із нас не тільки голосував за демократичного кандидата, а й поклав свій власний авторитет на те, щоб підтримка його кандидатури серед наших земляків була одностайною. Більше того, навіть сьогодні ми не шкодуємо про зроблений у 2004 році вибір, оскільки для нас, громадян патріотичних та демократичних переконань, просто іншого вибору й не було.

Останні роки в історії України були складними і драматичними. Ми прожили їх разом з вами, політиками, як уміли й могли. А могли ми й уміли значно більше, ніж вдалося зробити. Це був час, коли відстань між очікуваннями і реаліями виявилася винятково великою, а ілюзії, напевно, останніх романтиків у Європі, виявилися такими ж холодними, як морозний асфальт на Майдані зимою 2004-го.

У тому, що сталося і не сталося, винні ми усі, але відповідальність кожного вимірюється тим масштабом довіри і сподівань, яким наділяє кожного з нас нація. Однак усі ми разом, не в залежності від державного становища чи соціального статусу, повинні винести один спільний для нас урок - не буває на Землі ні див, ні месій, а є єдине покликання для політика - самовіддане і продуктивне служіння людям. А коли ця продуктивність не задовольняє людей, політик повинен зробити для себе єдино правильний, хоча часом і важкий висновок.

Тому для нас видалася дивною заява Віктора Ющенка про намір балотуватися на повторний термін, бо у діючого президента немає жодних шансів на перемогу, а у суспільства немає раціональної потреби у цьому. Про свій намір брати участь у виборах заявили й інші політики демократичного табору. Та не тільки заявили, а й активно ведуть кампанію ще задовго до її офіційного початку, так само не маючи шансів у цій кампанії перемогти.

І вершиться ця чергова махновщина в той час, коли втома від тотального розбрату, від браку політичної волі, соціальної справедливості і елементарного ладу у державі покрила українське суспільство густим туманом зневіри та розчарування.

Але надія, яка хоч і вмирає останньою, не покидає нас. І тому найсвітлішим, новим очікуванням для українських громадян є надія позбутися на грядущих виборах, які завжди є новим шансом для держави і нації, цього гнітючого стану, спопеляючого розбрату у демократичному таборі. Є надія, що розбрат залишиться в минулому, і Україна вирветься із паралічу політичної кризи, яка непомірно помножує кризу глобальну. Без осягнення цієї мети не тільки не мають сенсу ці вибори, а й ставиться під сумнів саме існування держави, повноліття якої ми святкували цього року.

На жаль, поведінка провідних політиків національно-демократичного табору просто перекреслює ці очікування. Ворожнеча, що тривала протягом майже п’яти років після помаранчевої революції, переноситься на виборчі баталії, а, значить, тягнеться густим шлейфом із минулого у майбутнє, затьмарюючи обрії грядущого дня.

Конкуренція однодумців до старту кампанії, яка, приміром, у США називається праймеріс, цілком допустима річ у демократичній практиці. Але це може бути лише до початку виборчої кампанії. Після старту виборів наступає момент істини, коли висуванці із одного табору не тільки звільняють дорогу фавориту, а все роблять для перемоги свого кандидата.

Ми переконані, що такий момент істини наступив і в Україні. Лідерство Юлії Тимошенко у демократичному таборі не може викликати сумнівів, і саме вона здатна перемогти у другому турі Віктора Януковича – представника старої, кланової, корупційної, антиукраїнської системи.

Тому виникає закономірне запитання - на чию користь працюють демократичні кандидати, поборюючи свою соратницю? Безумовно і однозначно - вони працюють на перемогу суперника, відповідно - проти України.

Тому ми хочемо нагадати політикам, які іменують себе демократами, головний урок Помаранчевої революції: тільки єдність національно-демократичних сил та їхніх кандидатів забезпечила перемогу Віктора Ющенка. Зокрема, винятково важливим було те, що свою кандидатуру на його користь зняла Юлія Тимошенко.

Як дві краплі води, ситуація повторюється й на нинішніх виборах. Тому для перемоги демократії потрібна єдність і ще раз єдність. А тому ті, хто практично не має шансів на перемогу, повинні не брати участі у виборах і працювати на перемогу своєї колеги, котра має усі реальні шанси.

Засвідчуючи свою повагу, це звернення ми адресуємо Віктору Ющенку, Арсенію Яценюку, Борису Тарасюку, Юрію Костенку, Олегу Тягнибоку, Анатолію Гриценку, які заявили про свій намір боротися за президентську булаву.

Усі вони - перспективні і шановні політики, але сьогоднішня кампанія - це не їхній час і шанс. Зрештою, вони цілком можуть знайти своє місце у справі служіння Україні і при новому президенті, чого їм щиро бажаємо.

І, сподіваємося, що кожен з них дасть собі раду із особистими амбіціями та інтереси України поставить на перше місце.

Адже, як і у 2004-му, цього разу Україна знову на розпутті - або консервація антиукраїнського, олігархічного ладу, або прорив до європейських стандартів життя.

Забудьмо вчорашні невдачі і образи. Усім нам, хто відчуває відповідальність за свою батьківщину і за свій народ, треба дивитися у майбутнє. У цьому полягає мудрість як політика, так і нації загалом.

Цієї мужності і мудрості бажаємо й Вам.

З повагою до Вас

Львівська область

Володимир Овсійчук - лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв, професор, Заслужений діяч науки і культури України, Степан Павлюк - академік НАН України, доктор історичних наук, професор, голова Конгресу української інтелігенції, Василь Єлейко - професор Львівської комерційної академії, Роман Яців - проректор Львівської національної академії мистецтв, Валерій Марчак - ректор Української академії дизайну, професор, Раїса Захарчук-Чугай - професор Львівської національної академії мистецтв, Ярослав Тарас - лауреат Державної премії в галузі архітектури, Сергій Кустов - народний артист України, Степан Степан - народний артист України, Леся Боровець - заслужена артистка України, Роман Лемеха - заслужений артист України, Ігор Гулик - головний редактор газети “Суботня пошта”, лауреат премії імені В. Здоровеги, Всеволод Іськів - крайовий отаман Прикарпатської січі Українського козацтва, Омелян Риб’як - генерал-майор Збройних сил України, Іван Сало - письменник, заслужений журналіст України, Євген Гринів - голова обласної організації “Меморіал” імені В. Стуса, Олександр Масляник - заслужений журналіст України, лауреат премії імені В.Чорновола, головний редактор газети “Євро-2012 плюс”, Василь Коржук - голова суспільно-культурного товариства “Гуцульщина”, Юрій Погоріляк - голова Львівської асоціації інвалідів, Роман Гунда - голова Львівської молодіжної правозахисної організації “Меморіал”, Юрій Гав’юк - член Національної спілки художників України, Петра Ткачук - головний редактор газети “Народна справа”, Іван Гущак - письменник, лауреат премії імені М. Шашкевича, Павло Лехновський - заслужений журналіст України, секретар обласної організації спілки “Журналіст України”, Микола Кравець - доцент Національного лісотехнічного університету, Михайло Сиротинський - голова Львівської обласної організації захисту прав споживачів, Ірина Назарчук - лауреат премії імені С. Людкевича, лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів бандуристів, Орест Малик - директор гімназії, заслужений працівник освіти України, Валентина Колтун - провідна солістка опери Національного академічного театру опери і балету ім. С. Крушельницької, Галина Вільха - солістка академічного театру опери і балету ім. С. Крушельницької, Володимир Пасічник - професор, зав. кафедрою Національного університету “Львівська політехніка”, Левко Різник - лауреат премій імені Олеся Гон-чара і Андрія Головка, голова Львівської письменницької організації, Роман Безпалків - художник, заслужений діяч мистецтв України, Ростислав Демчишин - композитор, заслужений діяч мистецтв України, Любомир Сікора - голова Всеукраїнського товариства “Бойківщина”.

Тернопільська область

Валерій Федорейко - завідувач кафедрою Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, професор, академік Академії економічних наук України, Микола Ротман - голова Тернопільської обласної організації Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України, Анатолій Водоп’ян - голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України, лауреат Державної премії в галузі архітектури, Світлана Федишена - голова Кременецької районної ради, Іван Сміян - доктор медичних наук, заслужений працівник вищої школи України, член-кореспондент Академії медичних наук, Роман Бойко - голова товариства митців Тернопільщини “Боян”, заслужений артист України, Тетяна Савків - політолог, заслужений журналіст України, Роман Гром’як - професор педагогічного університету ім. В. Гнатюка, Наталія Маліманова - заслужена артистка України, Володимир Пласконіс - президент спортивно-мистецького і духовного центру “Моя Україна”, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури і спорту, Юрій Кіцила - композитор, заслужений діяч мистецтв України, Тарас Вахрів - голова обласної організації “Молодіжний Інтернет-клуб”, Йосип Сагаль - соліст ансамблю “Оркестр волі”, заслужений працівник культури України, Євген Корницький - диригент і хормейстер Тернопільського обласного драматичного театру імені Шевченка, композитор, народний артист України, В’ячеслав Костюков - член Національної спілки фотохудожників України, член Міжнародної спілки літераторів і журналістів, Андрій Артемович - голова Тернопільської конфедерації вільних профспілок України, завідувач реанімаційного відділення пологового будинку №1, Олег Тернопільській - заслужений вчитель України, Люся Давидко - акторка Тернопільського обласного драматичного театру імені Шевченка, народна артистка України, Євген Удін - заслужений художник України, лауреат премії імені Іванни Блажкевич, Ігор Парій - директор ПМП “Модуль”, відмінник побутового обслуговування України, Ігор Сачко - голова відділення Національної спілки театральних діячів України, заслужений артист України, Іван Паляниця - заслужений працівник культури України, політолог, релігієзнавець, Валентина Лобода - доцент кафедри педіатрії Тернопільського медичного університету, Олег Миколенко - начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області.

Закарпаття

Юрій Герц - народний художник України, лауреат Шевченківської премії, Василь Цірик - комерційний директор фірми “Влад”, депутат Ужгородської міської ради, Іван Ребрик - письменник, директор видавництва “Ґражда”, Володимир Фенич - декан історичного факультету Ужгородського національного університету, Юрій Шип - письменник, лауреат крайових та всеукраїнської літературних премій, Іван Маслякевич - заслужений працівник сільського господарства України, Гаврило Ердеї - заслужений журналіст України, угорсько-мовний публіцист, Іван Гештень - генеральний директор ВАТ “Фірма “Свалява ЛХК”, Степан Сігетій - художник, заслужений працівник культури України, Федір Шандор - завідуючий кафедрою Ужгородського національного університету, Степан Біляк - заслужений лікар України, шеф-редактор газети “Карпатська Україна. Красне поле”, Іван Кокотко - голова Закарпатської обласної асоціації “Агрокомплекс”, заслужений працівник сільського господарства України, Петро Ходанич - голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреат обласної та всеукраїнської літературних премій, Василь Руснак - віце-президент Міжнародної асоціації творчої інтелігенції “Світ культури”, заслужений працівник культури України, Іван Ревтій - Свалявський міський голова, Лідія Стеців - заслужений учитель України, Василь Мацола - проректор Карпатського університету імені А. Волошина, заслужений працівник туризму України, Петро Рак - заслужений діяч мистецтв України, Олег Ладижець - голова громадського об’єднання “Центр журналістських досліджень”, видавець газети “Вісті тижня-центр”, Володимир Гулянич - керуючий Закарпатською філією страхової компанії “Альфа-гарант”, Сергій Федака - професор Ужгородського національного університету, доктор історичних наук.

Івано-Франківська область

Іван Луцький - доктор канонічного права, професор, ректор Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, Митрофорний протопресвітер, Євген Ходаковський - Заслужений лікар України, Василь Артим - головний редактор газети “Рідна земля”, Заслужений журналіст України, Руслан Терешко - голова правління ЗАТ “Зірниця”, Валеріан Рижик - професор, завідувач кафедрою Івано-Франківського національного медичного університету, Володимир Нестеренко - народний артист України, лауреат літературно-мистецької премії імені М.Ірчана, театральної - імені В.Смоляка, Михайло Калинчук - директор Івано-Франківської ЗОШ № 22, кандидат фізико-математичних наук, Зіновій Остап’як - голова обласної ОУН, Андрій Федчук - заслужений майстер спорту з боксу, бронзовий призер Олімпійських ігор, Олег Траско - отець-декан Надвірнянського деканату УПЦ КП, Володимир Грудз - професор, лауреат Державної премії України, завідувач кафедрою Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Володимир Стасюк - директор Івано-Франківського базового медичного коледжу, Юрій Романюк - голова обласної громадської організації “Україна в НАТО”, Віталій Світлик - голова обласної громадської молодіжної організації “Центр політичних студій”, Наталія Мафтин - докторант Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, Євгеній Боднарук - заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Богдан Хорт - голова обласного благодійного фонду “Турбота”, Дмитро Тимків - професор, завідувач кафедрою Івано-Франківського національного університету нафти і газу, Ярослав Зуб’як - голова обласної громадської організації “Вкладники та акціонери”, Петро Книшук - заслужений працівник сільського господарства України, директор ТзОВ “Прут-генетик”, Ярослав Борута - заслужений артист України, лауреат всеукраїнської літературно-мистецької премії “Осіннє золото” імені Д.Луценка, Петро Никитюк - голова обласної організації Товариства сприяння оборони України, Володимир Ротару - голова благодійного фонду “Відродження нації”, головний редактор газети “Акценти”, Віолетта Дутчак - голова обласної організації Національної спілки кобзарів України, Ярема Терешкун - голова Івано-Франківської спілки політичних спецпоселенців сталінських репресій, Алла Кобилянська - Заслужена артистка України, Олександр Корчмар - голова ради директорів корпорації “Прикарпатська фінансова група”, Богдан Губаль - заслужений діяч мистецтв України, Василь Броніцький - заслужений будівельник України, голова правління ВАТ фірма “Івано-Франківськбуд”, Любов Наконечна - голова обласної жіночої громадської організації “Доля”.

Волинська область

Андрій Бондарчук - голова Волинського крайового братства Святого Апостола Андрія Первозванного, народний депутат Верховної Ради І скликання, Василь Слапчук - лауреат Шевченківської премії, заслужений діяч мистецтв України, Тетяна Галькун - народний художник України, професор Волинського національного університету імені Лесі Українки, Олександр Середюк - директор Музею історії сільського господарства Волині, отаман Волинської молодіжної громадської організації “Школа козацького гарту”, Борис Ревенко - директор народної самодіяльної кіностудії “Волинь”, заслужений працівник культури України, Володимир Марчук - голова Волинської обласної організації Національної спілки художників України, Віктор Тиможинський - голова Волинського осередку Національної спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України, Олександр Стадник - керівник Державного академічного Волинського народного хору, заслужений діяч мистецтв України, Анатолій Федосов - проректор Луцького національного технічного університету, професор, заслужений працівник освіти України, Михайло Савчак - голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів України, головний редактор газети “Діалог”, Сергій Сафулько - голова ради адвокатської компанії “Конфідент”, член вищої ради юстиції України, заслужений юрист України, Іван Чернецький - лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, Микола Авраменко - тренер збірної команди України з важкої атлетики, майстер спорту, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Анатолій Якубюк - головний редактор Всеукраїнського журналу “Волинь”, головний редактор видання “Волинська універсальна енциклопедія”, Тетяна Єлісеєва - директор Музею волинської ікони, Олександр Якимчук - народний артист України, актор Волинського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, Юрій Мишко - голова Волинської обласної організації Всеукраїнської козацької партії, генерал-майор Українського реєстрового козацтва, ветеран бойових дій в Афганістані, Володимир Дручик - проректор Луцького інституту розвитку людини університету “Україна”, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Василь Чепелюк - народний артист України, Анатолій Климов - заслужений художник України.

Рівненська область

Володимир Сніжний - народний артист України, Омелян Юрчук - лауреат державної премії України в галузі архітектури, Заслужений архітектор України, член-кореспондент Академії архітектури України, профессор, Максим Гон - завідувач кафедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету, Микола Ткаченко - заслужений працівник лісового господарства України, Тамара Кукса - заслужений вчитель України, В’ячеслав Гаращенко - заслужений винахідник України, лауреат премії України в галузі науки і виробництва, Віктор Мазаний - заслужений журналіст України, письменник, Владистав Вербець - директор Інституту соціальних досліджень Рівненського гуманітарного університету, професор, Володимир Чабан - доцент Національного університету водного господарства і природокористування, академік Міжнародної Академії екологічної безпеки, Георгій Морозюк - народний артист України, Михайло Каверза - заслужений тренер України, Антон Антоневич - заслужений вчитель України, Віктор Кучер - заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Василь Галуха - кандидат історичних наук, доцент Рівненського державного гуманітарного університету, Андрій Демчук - заслужений майстер спорту України, старший тренер збірної України з пауерліфтингу, учасник Олімпійських Ігор 2000 року, Руслана Давидюк - доцент Рівненського державного гуманітарного університету, Оксана Гуменюк - кандидат історичних наук, викладач Рівненського державного гуманітарного університету, Галина Чабан - завідуюча лабораторією соціальних досліджень Національного університету водного господарства і природокористування, Феофан Бобрик - голова Рівненської обласної організації Національної спілки художників України, Любов Галуха - доцент Рівненського державного гуманітарного університету.

Чернівецька область

Андрій Савицький - професор, лауреат Соросівської премії, декан факультету і завідувач кафедри Буковинського університету, Олег Панчук - доктор хімічних наук, професор Чернівецького національного університету, Святослав Мельничук - голова обласної управи Братства ОУН-УПА Буковини, лауреат літературної мистецької премії ім. Сидора Воробкевича, член обласної Ради політв’язнів і репресованих, Василь Козьмик - голова Буковинського крайового братства Святого Апостола Андрія Первозванного Української Православної Церкви Київського Патріархату, ректор Буковинського православного університету імені Митрополита Євгена (Гакмана), кандидат фізико-математичних наук, редактор газети “Відродження”, Костянтин Герман - професор Чернівецького національного університету, лауреат премії імені Юрія Федьковича, Іван Дерда - заслужений артист України, доцент кафедри музики Чернівецького національного університету, лауреат премій імені Сидора Воробкевича, Івана Бажанського, Юрій Чорней - заступник головного редактора газети “Доба”, лауреат премії імені Івана Франка, Ярема Тевтуль - професор, завідувач кафедри Чернівецького національного університету, Олег Лусте - Академік Міжнародної термоелектричної академії, професор Чернівецького національного університету, лауреат премії Миколи Островського, Василь Мороз - генеральний директор ТзОВ “Будівельна фірма “Чернівціжитлобуд”, заслужений будівельник України, Василь Каглянчук - заслужений будівельник України, генеральний директор будівельної компанії “ВАТ ПМК-76”, Володимир Ворончак - заслужений майстер народної творчості України, різьбяр, Валерій Жаворонков - заслужений працівник культури України, член Спілки художників України, Василь Проскурняк - заслужений вчитель України, Орест Сірецький - заслужений працівник культури України, керівник народного ансамблю “Черемшина”, Оксана Ковальчук - голова Чернівецької міської молодіжної громадської організації “Комітет молодих виборців”, Сіміон Гочу - член Національної Спілки письменників України, Володимир Ясинський - професор, академік Академії наук вищої школи України, лауреат премії імені Юрія Федьковича, завідувач кафедрою Чернівецького національного університету, Анатолій Семенюк - доцент Чернівецького національного університету, Георгій Кожолянко - профессор Чернівецького національного університету, депутат Чернівецької обласної ради, Орест Парфенюк - доктор фізико-математичних наук, в.о. професора кафедри електроніки і енергетики Чернівецького національного університету, Петро Гріор - голова Товариства “Голгофа” румунського населення Чернівецької області - жертв політичних репресій, Тетяна Чайка - голова Чернівецької міської молодіжної організації “Клуб української молоді”, Любов Міцевич - голова Чернівецької обласної організації “Товариство дітей політв’язнів і репресованих “Спадкоємці”, Отілія Гуліка - голова Чернівецької міської громадської організації “Гільфе” (“Допомога”), голова правозахисної групи Екологічної громадської організації “Зелений світ Буковини”, Петро Максимяк - професор Чернівецького національного університету, Віктор Махній - професор, завідувач кафедрою Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Анна-Дарія Андрусяк - викладач Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича, заслужена артистка України.

08.10.2009



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку