Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проект

“ВЕЛИКА ЄВРОПА” ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ЄС

“ВЕЛИКА ЄВРОПА” ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ЄС

Як частина Великої Європи, Україна зможе стати одним із геополітичних центрів впливу, - переконаний Арсеній Яценюк

Старі й нові “холодні” стіни

Свого часу символом розподілу світу на Схід та Захід була Берлінська стіна. З її падінням у 1989 році було пов’язано багато надій на новий світовий порядок – без холодної війни між СССР і США та штучних кордонів. Але європейське суспільство не зрозуміло, що двополярного світу більше не існує, і далі ділило Європу на Західну та Східну.

У результаті європейські народи розділені сьогодні на “справжніх” і “не зовсім справжніх європейців”. Ми, українці, належимо до останніх. Це - спадок старої післявоєнної системи, створеної 1945 року, коли Сталін, Рузвельт і Черчилль поділили світ на дві частини. І хоча СССР вже давно немає, старі стереотипи ще залишилися і гальмують розвиток європейської частини світу.

На цьому акцентував увагу Арсеній Яценюк під час виступу на шостому саміті Ялтинської Європейської Стратегії. “На превеликий жаль, розподіл України на Східну і Західну є не що інше, як поділ Європи на Східну і Західну. Ми так і залишилися поділені”, - наголосив політик.

Справді, Європейський Союз закріпив старий порядок. З’явилася нова “стіна” - Шенгенська зона, і якщо країна не входить у цю зону - до її громадян ставляться, як до другосортних.

Нинішній візовий порядок, одностороння політика ЄС щодо сусідів сприяє подальшому діленню Європи. “Я не розумію, що таке європейська політика сусідства стосовно України. Україна - це Європа. Це Європейський Союз може виробляти політику щодо своїх сусідів. Але як ви бачите розвиток Європи без України, без Росії, без інших країн?”, - наголосив лідер “ФРОНТУ ЗМІН”.

“Велика Європа” врятує всю Європу

Саме тому Арсеній Яценюк пропонує нову ідеологію - проект Великої Європи, до якої входитимуть не тільки країни ЄС. “Вона дасть змогу усвідомити, що ми як Європа маємо спільні цінності, можемо рухатися разом і бути конкурентними”, - переконаний він. Адже після нинішньої кризи постане зовсім інший світ, уже без американського суперлідерства. Сам Барак Обама нещодавно заявив - США будуть займатися власними проблемами.

За словами Арсенія Яценюка, Київ має бути ініціатором цього проекту. Так ми зможемо стати одним із геополітичних центрів впливу. “Ми повинні готуватися до того, що є декілька континентів, які дуже жорстко конкуруватимуть з Європою. І що більші ми, що сильніші у нас зв’язки, що менше ми самі себе обмежуємо кордонами ЄС - то кращими будуть результати”, - зауважив Арсеній Яценюк.

08.10.2009Віктор КРУГЛИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку