Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гуляння

Національні меншини “фестивалили” у Дубні

Минулих вихідних у Дубні відбувся обласний фестиваль національних культур “У родинному колі”. Захід був приурочений до 70-річчя утворення Рівненської області. Представники різних національностей, що мешкають на Рівненщині, хотіли детально ознайомити своїх земляків із традиціями, обрядами і талантами національних меншин краю.

Ініціаторами такого фестивалю стали представники польської, чеської та російської меншин Дубна. На противагу першому подібному заходу, який відбувся два роки тому, цьогоріч учасників дійства стало значно більше - до них приєдналися дубенські роми, рівненські євреї, білоруси та вірмени, костопільські поляки, а ще багатонаціональні аматорські колективи із сусіднього Кременця на Тернопільщині.

У центрі міста, на алеї Миру, кожен етнос представив найкращі зразки власної національної кухні, ляльки, старовинні ужиткові речі та одяг. Учасники фестивалю також демонстрували майстерність приготування своїх традиційних страв. Зокрема, проводили майстер-класи із виготовлення національних сувенірів.

Виставки з історії різних національностей, котрі внесли елементи своїх культур у життя старовинного Дубна, були розміщені в Державному історико-культурному заповіднику міста. Головною подією святкувань стала презентація національно-культурних товариств - народними піснями, хореографічними сценками, виступами гумористів. Також було організовано ігрові акції, що засвідчили різнобічність талантів етнічних меншин поліського краю.

Свято з превеликим задоволенням відвідали керівники місцевої влади та представники польських, російських, білоруських, чеських консульств, котрі й посприяли у проведенні цього фестивалю. Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Томаш ЯНИК наголосив на тому, що “національні меншини можуть стати доброю платформою для порозуміння між національностями, а їхня культура лише збагачує історію держави”.

У своєму вітанні голова Рівненської обласної державної адміністрації Віктор МАТЧУК зазначив: “Історія Рівненщини часто розповідає про добросусідство національних громад, потрібно й надалі ці стосунки тримати на такому ж рівні”.

На завершення свята відбулася акція “Символ миру”. У небо запускали голубів, яких розводять місцеві любителі птахів. Оскільки статистика говорить, що на Рівненщині проживають представники ста тридцяти націй і народностей, то таке свято відбуватиметься щороку і збиратиме всіх охочих із дружніх нам народів.

08.10.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку