Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №224 від 26.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно, мороз!

Замерзли, бідолахи?!

Замерзли, бідолахи?!

Постраждалому ампутували ноги

Таких морозів, які днями охопили Україну, в тому числі й Рівненщину, не було вже років п'ять поспіль. Внаслідок низьких температур в області замерзло шестеро людей.

Лише за один день - 20 січня, коли стовпчик термометра опустився до 25 градусів нижче нуля, - від переохолодження загинуло троє людей: у Дубровицькому районі 58-річна жителька села Колки, 66-річний пенсіонер Олександр із села Мочулище та 50-річний рівнянин Іван.

За повідомленням «Швидкої допомоги», через «пекучі» морози постраждало 24 рівнянина. З них десятеро з діагнозом «обмороження» потрапили у лікарню. Більшість з цих бідолах «швидка» забирала прямо з вулиці, хоча лише двоє з постраждалих від морозу були бомжами. Всі інші замерзли через надмірну дозу спиртного, яка «приспала» їх просто на тротуарі вулиць. Одному пацієнту лікарі змушені були навіть ампутувати нижні кінцівки, відновити життєдіяльність яких було неможливо.

За прогнозами гідрометеорологів, мороз ще не скоро покине наш край, тому варто прислухатися до порад спеціалістів.

Вдягайтеся «шарами» та їжте гарячий суп

Якщо вам потрібно вийти на мороз, найкращий спосіб зігрітися - це одягнутися шарами. Внутрішній шар повинен складатися з однієї або декількох синтетичних тканин, наприклад, поліпропілену, який вбирає піт зі шкіри. Наступний шар повинен ізолювати вас, затримуючи тепло тіла. Найкращий варіант - сорочка з вовни.

Більшість людей гадають, що шуба гріє. Однак ні, шуба лише зберігає тепло тіла. Цю функцію виконує повітря, що наповнює проміжки між ворсинками хутра, з якого вона зшита.

І ще. Варто пам'ятати, що їжа підвищує внутрішню температуру тіла. Це називається термогенезом. Тому, перш ніж виходити на холод, дайте своєму організму «пального»: з'їжте гарячий суп або кашу.

Головне управління МНС України в Рівненській області звертається до всіх громадян із проханням бути надзвичайно обачними під час ускладнення погодних умов. Запам'ятайте, що найлегше піддаються впливу холоду особи, які перебувають в стані алкогольного сп'яніння.

26.01.2006Віктор КОЗАК, помічник начальника ГУ МНС України в Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2006p. 
На головну сторінку