Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

Українську мову в школах Тимошенко зробила обов’язковою

“Регіони” погрожують судами

Згідно з урядовою постановою № 1033 від 30 вересня у державних та комунальних навчальних закладах українська мова встановлюється як мова навчання, а вчителі цих шкіл зобов’язуються використовувати її у робочий час. При цьому у школах з навчанням мовою нацменшин разом з українською педагоги можуть використовувати й мову, якою ведеться навчально-виховний процес.

Рішення Кабінету Міністрів важко віднести до суто технічних. Це принциповий крок, який може створити абсолютно інший мікроклімат в українських державних навчальних закладах.

Не є таємницею, що в багатьох випадках у школах державною мовою проводяться уроки, але на перерві і педагоги, і учні переходять на російську, навіть при тому, що такий учбовий заклад офіційно має статус “українського”. Таку картину можна спостерігати не тільки, приміром, у східних областях, але й у столиці. Правильно буде сказати, що в цих ситуаціях учні наслідують вчителів, адже діти сьогодні більше готові послуговуватися українською, ніж старше покоління.

Постанова Кабміну, крім всього іншого, позитивно позначиться на роботі і позиції тих педагогів, які прагнуть прищепити дітям любов до рідної мови. Загалом це крок від української, як мови навчання, до створення повноцінного україномовного шкільного середовища.

Треба відзначити, що Тимошенко підтвердила свої слова, сказані нею у виступі на Світовому Конгресі українців наприкінці серпня. Тоді Прем’єр заявила: “Поки наша команда при владі, поки справжні патріоти-українці при владі, ніколи в Україні ми не дамо навіть поставити питання про будь-яку іншу державну мову”.

Також Прем’єр зазначила: “Сьогодні українська мова стала модною. Запам’ятайте це слово - вона стала модною: її вивчають, нею розмовляють”.

Це не єдине рішення на посилення статусу української мови в галузі освіти, яке ухвалив Кабмін Тимошенко. Раніше Міністерство освіти і науки запровадило обов’язкове складання тестів на знання української мови та літератури при вступі на всі спеціальності вітчизняних ВУЗів. Також планується, що зовнішнє незалежне оцінювання буде проводитися тільки державною мовою.

Крок Уряду вже зазнає, хоча і з запізненням, критики з боку Партії регіонів. Депутат-регіонал Вадим Колісниченко заявив, що постанова суперечить законодавству. Відомий захисник російськомовного населення від “дискримінації” також погрожує Тимошенко судами.

15.10.2009Євген СТАШУК



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2009p. 
На головну сторінку