Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №224 від 26.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нововведення

«Дітей війни» узаконили

До недавнього часу в українському законодавстві такого терміну, як “діти війни”, не існувало. Був визначений статус пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, їх вдів, родин. Втім, кілька місяців тому уряд виправив цю несправедливість, і тепер люди, які зазнали повоєнних злиднів у дитинстві, теж можуть розраховувати на соціальну підтримку держави.

Прийнявши Закон України “Про соціальний захист дітей війни”, Верховна Рада встановила правовий статус осіб, яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 років. Норми закону застосовуються лише до осіб, які на даний час є громадянами України. А таких у Рівному, наприклад, нараховується близько 18 тисяч 600 осіб.

За законом, вони мають право на 25-відсоткову знижку при сплаті за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо); переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників; використання чергової відпустки в зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання; виплату допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від стажу роботи; першочергове відведення ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.

Для отримання зазначених пільг потрібно звернутися до управлінь праці та соціального захисту населення. Як повідомила начальник управління соціального захисту Рівненського міськвиконкому Віра МЕЛЬНИК, з документів потрібні копії ідентифікаційного коду та першої, другої й одинадцятої сторінок паспорта. Поки остаточно не розроблений механізм надання зазначених пільг, в управлінні просто ставлять відповідні штампи у пенсійні посвідчення громадян.

Сьогодні більшість пенсіонерів користуються різними пільгами та субсидіями. Особам, які є учасниками війни, учасниками бойових дій, членами сімей померлих ветеранів війни та інвалідами війни, статус дітей війни не встановлюється, оскільки пільги, якими вони зараз користуються, є набагато більшими, ніж ті, що передбачені для дітей війни.

26.01.2006Валентина ХАРИНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2006p. 
На головну сторінку