Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №225 від 02.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новітні технології

Синдром Дауна виявляють на ранніх стадіях вагітності

Синдром Дауна виявляють на ранніх стадіях вагітності

Тепер вже й у Рівному є апарат, який швидко і якісно досліджує людські гормони

Нещодавно в Рівненському обласному лікувально-діагностичному центрі ім. Поліщука був встановлений новий апарат - аналізатор для проведення хемілюмінесцентних досліджень «IMMULITE 1000». Відтепер лікарі центру за допомогою цього апарату можуть швидко і якісно обстежувати гормони людини. Така діагностика надзвичайно важлива для вагітних жінок.

За словами завідувача відділення автоматизованої лабораторної діагностики Олександра КРЕКТУНА, жінки мають змогу перестрахуватися - пройти обстеження на вищезгаданому апараті у першому триместрі вагітності (з 10 по 13 тиждень), щоб дізнатися, чи наявний у них ризик народити дитину із синдромом Дауна, чи іншими генетичними порушеннями.

- Якщо результати діагностики покажуть, що ризик надто великий, то у жінки є час вирішити - народжувати маля чи перервати вагітність, - говорить Олександр Васильович. - Варто нагадати, що синдром Дауна проявляється перш за все у розумовій відсталості дитини. Нині ця патологія серед новонароджених є однією з найпоширеніших.

Ризик народження дитини із синдромом Дауна зростає у жінок після 35 років. Причина криється у хромосомній патології - з віком яйцеклітини жінки, образно кажучи, зношуються. А це негативно впливає на формування плоду.

За словами лікаря, на «Імулайті» успішно досліджують усі людські гормони, яких в організмі є більше сорока. Зокрема, активно діагностують стан статевих гормонів, підшлункової та щитоподібної залоз. Адже чимало людських хвороб виникає саме через дисгармонію функції гормонів. Наприклад, нерідко буває, що у дівчаток довго немає місячних. Яка причина? Це під силу визначити «Імулайту»!

- Відтепер пацієнти, які приїжджають до нас із найвіддаленіших районів та з інших областей, мають змогу отримати результат обстеження через 1-3 години після початку діагностики. Для діагностики гормональної системи організму потрібно здати кров - новітній американський апарат працює якісно і точно. На сьогодні на новому апараті пройшли обстеження більше 150 жителів області. До цього на обстеження пацієнтів області направляли у Київ та приватні фірми.

За словами головного лікаря Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру ім. Поліщука Ігоря ШУМЛЯНСЬКОГО, сьогодні лікувально-діагностичний центр впроваджує нові методики діагностики, які стосуються проблем жінок та сімейних пар репродуктивного віку, захворювань, пов'язаних з ендокринною, серцево-судинною системами, алергетичних проявів. У найближчих планах - розширення діагностичних можливостей у сфері серцево-судинних захворювань.

Пріоритетними напрямками діяльності МОЗ України в 2006 році будуть програми державного фінансування, пов'язані з лікуванням онкозахворювань, серцево-судинної системи, туберкульозу, СНІДу. Відповідно, свої стратегічні напрями перспективного розвитку ми планували співзвучно з вищеназваними. І на сьогодні вже дещо ралізовано в питаннях нових підходів до лікування та дагностики саме цих патологій.

Більш розширену інформацію про це читайте на сайті Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру ім. Поліщука: rcmdc@bdp.rovno.ua

02.02.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 02.02.2006p. 
На головну сторінку