Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №421 від 05.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У місті

У Рівному планують підвищити квартплату

Невдовзі на рівнян чекає справжній новорічний “сюрприз” - чиновники планують на 35 відсотків підняти тарифи на квартплату. Звісно, що альтернативи такому рішенню були, однак на думку посадовців - неприйнятні.

Наприклад, можна було б все залишити без змін, що б неминуче призвело до банкрутства підприємств. Чи передбачити для ЖКП дотації на покриття збитків від неповного відшкодування економічно обґрунтованих витрат у тарифах, не змінюючи їх, і які б створили додаткову напругу на місцевий бюджет. Можна було розділити тягар надвоє: бюджет і споживача, однак… За все відповідатиме останній.

Тож для початку можновладці вирішили вислухати думки населення і, згідно із затвердженою процедурою, провели громадські слухання. Делегати від рівненських багатоповерхівок мали можливість висловити свої “за” і “проти” на засіданні, і ревних шанувальників стрімкого зростання вартості послуг не виявилося. Своє невдоволення присутні навіть не намагалися стримувати, а, навпаки - відстоювали, як могли. “Якщо надані послуги якісні, то чому б за них і не заплатити. Але ж усі бачать, що покращень вже давно ніяких не відбувалося”, - вигукували обурені мешканці Рівного.

У свою чергу комунальникам нічого не залишається, як лише виправдовуватися за такий вимушений крок. Вони говорять, що процедура підняття тарифів на комунальні послуги планова. За словами комунальників, таке підвищення повинне було відбутися у травні, і на 60 відсотків, проте тарифи підняли лише на 30 відсотків.

Пливти за течією з такими тарифами більше не можна. В управлінні говорять, що через занижені тарифи, які діяли протягом двох років, житлово-комунальні підприємства Рівного працювали собі у збиток. Начальник фінансово-економічного відділу міського управління житлово-комунального господарства Людмила ПОТЄХІНА зауважує: “Усім відомо, що за останні два роки подорожчало все, і ми не є тому причиною. За цей період зросли ціни на енергоносії, матеріали для ремонту та утримання житлового фонду, а також підвищили мінімальний розмір заробітної плати. Це рішення не виникло спонтанно, є багато причин, які змушують нас піти на цей крок. Ми не можемо не піднімати тарифи на комунальні послуги”. Отже, - рано чи пізно, хочемо ми цього чи ні, а підвищенню тарифів таки бути.

Крокуючи назустріч жителям Рівного, влада дала їм право вибору. Мешканцям багатоповерхівок доведеться обирати один із трьох тарифів: без закладення послуги з прибирання сходових кліток, із прибиранням лише першого поверху під’їзду та з прибиранням сходових кліток повністю. Перший варіант, а саме - прибирання сходових кліток у будинку без ліфта, за метр квадратний площі обійдеться у 1,47 гривні, з ліфтом - 1,79 гривні. Прибирання лише першого поверху сходової клітки у будинках без ліфта складатиме - 1,51 гривні, а за один квадратний метр, з ліфтом, платитимете 1,83 гривні. Та якщо рівняни наважаться на повний пакет послуг, тобто, сходову клітку прибиратимуть цілком, у будинку без ліфта це коштуватиме 1,74 гривні, з ліфтом - 2,06 гривні.

Комунальники зауважують, що громадські слухання - це лише перший етап. Остаточний вердикт виноситимуть на засіданні міськвиконкому із залученням депутатської комісії.

05.11.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 05.11.2009p. 
На головну сторінку