Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №422 від 11.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заперечення

Рівненська АЕС: порушення було, аварії – ні!

Мало хто лишився байдужим до інформації, що 22 вересня на Рівненській АЕС сталася аварія. Більше того, її буцімто намагаються приховати від громадськості. Саме про це через 1,5 місяця після ймовірних подій почав розповідати головний держінспектор з ядерної безпеки України Михайло ГАШЕВ.

“Під час кустарного ремонту реактора енергоблоку №3, коли замість імпортних деталей використали вітчизняні, відбувся прорив першого контура і витік теплоносія у гермозону оболонки. Персонал вручну ввімкнув аварійну систему і залив усе борною водою. Під час ліквідації аварії працівники отримали радіоактивне опромінення”, - зауважив пан Гашев.

- 22 вересня на Рівненській АЕС надзвичайної ситуації, події чи загрози не було, - стверджують у Головному управлінні МНС в Рівненській області. - Інформації щодо НС до нас не надходило.

Наступного дня прес-служба управління з питань надзвичайних ситуацій Рівненської ОДА повідомила про те, що на АЕС не закрився клапан тиску на реакторі. Однак змін радіаційної норми, як запевняли, не спостерігалося.

Що ж насправді сталося у Кузнецовську і чи варто панікувати?

- 22 вересня о 21.19 на енергоблоці №3, під час проведення планових пускових операцій, був виявлений дефект імпульсного запобіжного пристрою компенсатора тиску. Реакторну установку перевели у режим “холодний стан”, - розповідає начальник відділу роботи з громадськістю Рівненської АЕС Валерій ШИНКАР. - За міжнародною шкалою ядерних подій “ІНЕС”, рівень небезпеки оцінили на “нуль”. Рівненчанам не варто панікувати, адже ніякого витоку радіації чи опромінення колективу не було. Більше того, через добу після цього випадку на місці поламки вже працювали люди, яких у наш час у небезпечне місце силоміць не затягнеш. До того ж, на станції в технологічному процесі задіяно близько 6 тисяч працівників, які мають сім’ї. Невже усі вони, у разі загрози, змогли мовчки дивитися у вічі своїм рідним?!

Звинуваченням у використанні вітчизняних деталей під час ремонту на станції лише дивуються. За словами Валерія Шинкаря, на всіх атомних стан-ціях України працює інспектор від державного комітету. І без його дозволу та погодження зробити будь-який технологічний крок, у тому числі й замінити деталі, працівники не мають права.

11.11.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.11.2009p. 
На головну сторінку