Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №422 від 11.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цінова політика

На українців чекає голодна зима?

На українців чекає голодна зима?

Не встигли українці звикнути до збільшених із середини літа майже на третину цін на варену ковбасу, як через три місяці аналогічну “висоту” взяли цінники курячих яєць. Єдине, що радувало око, то це зменшення вартості овочів і фруктів. На жаль, з листопада зійде “нанівець” і цей привід для оптимізму. Як і прогнозувалося, в осінню пору року найбільше подешевшали: картопля, рис і м’ясо птиці. Аж до початку вересня знижувалися ціни й на молочні продукти. Але, схоже, що після недовгого перепочинку виробники і продавці знову готові пограти у цінову гонку.

- У першій половині листопада в Україні вже почало дорожчати молоко в пакетах, що багато в чому зумовлено сезонним чинником - зниженням надоїв в осінньо-зимовий період, - розповідає регіональний представник відомої торгової марки на Рівненщині, який не захотів назватися. - На даний час зростання ледве помітне, проте вже до грудня місяця тенденція посилиться, а максимальних обертів набере до кінця року. Природно, що слідом вгору спрямуються ціни на масло: продукт, що продається нерозфасованим, до кінця року сягне позначок 65-80 гривень за кілограм. Відтепер на хліб мазати не буде що. Але рекордсменом зростання стануть сири, ціни на які вроздріб сягнуть і 90 гривень за кілограм (російський, голландський) проти сьогоднішніх 35-43 гривень за кілограм. А через все той же сезонний чинник подорожчають і курячі яйця.

За словами заступника начальника інспекції контролю за цінами Валерія БУЛАВСЬКОГО, молока цьогоріч Рівненщина отримала набагато менше, ніж розраховувала: “Наша інспекція проводить моніторинг тільки соціально важливих продуктів: хліба, молокопродуктів, олії, картоплі тощо. Саме вони зазнають стрімких цінових стрибків. Це омине інші групи товарів споживчого кошика. Щоправда, збільшаться ціни на сезонні продукти харчування”.

Незважаючи на досить хороший урожай зерна, пекарі поступово піднімають ціни на свій продукт. Традиційно свої дії виробники пояснюють необхідністю заміни застарілого устаткування, низькими зар-платами працівників, зростанням цін на інші складові собівартості хліба (природний газ, цукор і так далі). Наприклад, за три місяці середня ціна на хліб з борошна вищого гатунку піднялася на один відсоток, першого сорту - на 1,2 відсотка, а житньо-пшеничний хліб - на 0,6 відсотка. Аналогічна тенденція спіткає макаронні вироби - продукт подорожчав на 0,9 відсотка. При тому, що середня ціна на борошно не змінювалася.

Зростатимуть ціни і на крупи, хіба що за винятком рису. Хорошим урожаєм гречки Україна цього року похвалитися не може: як наслідок, найпопулярніша в країні крупа вже подорожчала вроздріб в середньому на 1,1 відсотка. Але на Рівненщині ситуація протилежна. За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації Олександра СЛОБОЯНЮКА, для внутрішнього ринку цього продукта достатньо. “Гречки ми зібрали багато, для Рівненщини її вистачить. На цей продукт ціни не повинні йти вгору”, - заспокоює пан Олександр.

Не варто розраховувати і на здешевлення соняшникової олії: у поточному році Україна зібрала насіння соняшнику менше, ніж у попередньому. Для Рівненщини минулорічні показники порівняно з цьогорічними взагалі астрономічні: тому й не дивуйтеся, коли за пляшку олії доведеться викласти 20 гривень.

Найтяжче буде любителям овочів: за прогнозами продавців супермаркетів, найпопулярніші овочі подорожчають на 20-30 відсотків. Якщо зараз картопля на рівненських ринках коштує приблизно 2,70 гривні за кілограм, то до кінця грудня ціна зросте до 3,60 гривні. Капуста білокачанна подорожчає з 2,60 до 3,50 гривні за кілограм, морква - з 4,80 до 6,50, цибуля - з 3,50 до 4,70 гривні за кілограм (коли спаде епідемічна паніка). Вирощених в країні овочів недостатньо для задоволення місцевого попиту, та й у поточному році їх менше, ніж у 2008-му. Тому слід чекати нових імпортних завезень, але невідомо, чи якісних, і по якому курсу за тонну.

В Україні у сезоні 2009-2010 рр. очікується чергове зниження виробництва і збільшення дефіциту цукру, які необхідно буде покривати за рахунок імпорту дорогого цукру-сирцю. Адже наші виробники працюють “стабільно” у збиток, щороку зменшуючи посіви під цукровий буряк. Вроздріб білий цукор буде досить дорогим і ціна не опуститься нижче за позначку 6,5 гривні за кілограм. Валерій Булавський говорить, що це явище пов’язане із єдиним фактором: “Виробники самі підвищують ціни на власну продукцію. Хоча нещодавно вийшла постанова Кабміну, згідно з якою мають знизити ціни на газ підприємствам, що займаються переробкою цукрового буряка. Здешевлення газу, звичайно ж, спричинить зниження собівартості”. Тож ціни на “солодке золото” триматимуть, як зможуть.

Дорожчатимуть через прив’язку до нестабільного курсу долара цитрусові й виноград (імпортні фрукти). Дешевші українські яблука закінчаться через два місяці, а ціни на польські вроздріб складуть до десяти гривень за кілограм, розповідають на місцевому ринку.

Насамкінець - про м’ясо. За словами директора одного із м’ясопереробних підприємств Здолбунівського району, за останній місяць яловичина і свинина подорожчали вже на п’ять відсотків. Поки це пояснюється нестабільністю гривні. До грудня місяця прогнозують подорожчання вроздріб (яловичина, свинина, ковбаси), яке складе близько десяти відсотків. Але вже перед Новим роком варто чекати серйозного спекулятивного стрибка - на рівні 20 відсотків. Хоча на сьогодні ковбасні вироби тримають стабільний курс - аби заохотити постійного покупця.

У той же час ціни на м’ясо птиці не повинні мінятися. Це пов’язано з тим, що рівненські виробники продукції мають свої сировинні потужності для виробництва. Якщо буде стабільним валютний курс, не дорожчатиме і риба.

Що буде з цінами на продукти харчування до кінця року? Страшно й уявити. Оскільки багато сировини для виробництва продуктів харчування Україна імпортує, то ціни залежатимуть і від стабільності курсу гривні до долара. Тож, як і завжди: ми від когось чомусь залежні. А хотілося б протилежного. Із настанням зими ціни на продукти харчування “лізуть” вгору, експерти запевняють: сезон такий. А що робити пересічному громадянину в цей несприятливий сезон? Продукти дорожчають, а зарплати - стоять на місці.

11.11.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.11.2009p. 
На головну сторінку