Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №423 від 19.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Треба доктора Хауса!

Українці помирають не від пневмонії, а від вірусного дистрес-синдрому?

Усі жертви вірусу на Буковині (22 особи віком від 20 до 40 років) померли не від двосторонньої пневмонії, як це вважалося раніше, а у результаті вірусного дистрес-синдрому, тобто тотального ураження легенів.

Спочатку настає серцево-легенева недостатність, а відтак розвивається кардіогенний шок, який викликає зупинку серця і смерть. Про це газеті “Доба” повідомив начальник бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи, доктор наук, професор Віктор БАЧИНСЬКИЙ.

“Під час двосторонньої пневмонії відстежується певна морфологічна картина. Щодо даних смертей, то тут такої морфологічної картини немає. Вірус, який спричиняє смерть, дуже агресивний, він навіть не вражає трахею, а відразу потрапляє в легені і викликає сильний їх набряк та суцільні крововиливи. Спричиняють такий стан змішані типи парагрипу та грипу А/Н1N1. Це дуже токсичний штам, який досі не піддавався виробленій Мінохорони здоров’я методі лікування”, - повідомив Віктор Бачинський.

За його словами, потрібно терміново міняти стандарти лікування, адже ті, які застосовувалися досі, результатів не дали - в реанімації не вдалося врятувати усіх людей, уражених цим вірусом. Не виправдалися у цій ситуації і апарати штучної вентиляції легень - смертність людей наставала у 100 відсотках.

Зважаючи на це, група професорів Чернівецького медуніверситету звернулася до Міністерства охорони здоров’я та РНБО з вимогою переглянути стандарти лікування хворих на Буковині. Вчені-морфологи відправили до Києва протоколи, результати досліджень та взяті у важкохворих і померлих від вірусу осіб аналізи.

Віктор Бачинський, який входить до групи ініціаторів звернення, наголошує, що вірус є надзвичайно токсичним, він здатен проникати не лише через органи дихання, але й через очну оболонку. Тому чернівецькі вчені рекомендують в жодному разі не відмовлятися від масок і на період епідемії навіть носити захисні окуляри. Важливою умовою для недопущення погіршення ситуації є також дотримання карантинного режиму.

19.11.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 19.11.2009p. 
На головну сторінку