Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №423 від 26.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит *

Петро Симоненко: “Порятунок України - у перемозі лівих і лівоцентристських сил"

Петро Симоненко: “Порятунок України - у перемозі лівих і лівоцентристських сил"

Візит лідерів лівих та лівоцентристських партій, які підтримують на нинішніх президентських виборах лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка, запам’ятається мешканцям області. Вперше потужні ліві сили України об’єдналися і виставили для участі в президентських виборах єдиного кандидата - Петра Миколайовича Симоненка.

Минулої п’ятниці на телеканалі РТБ відбувся прямий ефір, під час якого виступили лідери: Комуністичної партії України - Петро Симоненко, Партії “Справедливість” - Станіслав Ніколаєнко, Політичної партії “Союз лівих сил” - Василь Волга та Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) - Юрій Загородній, які й входять до “Блоку лівих та лівоцентристських сил”.

Малий та середній бізнес

На відміну від багатьох учасників передвиборчих перегонів, кандидат у президенти від лівих сил Петро Симоненко дуже багато уваги звертає на проблеми економіки. Так вже розроблена програма підтримки малого та середнього бізнесу. За словами Петра Миколайовича, слід рухатися двома шляхами: з одного боку, створюючи нові робочі місця, дати можливість кваліфікованим спеціалістам, які сьогодні змушені через розвал промисловості заробляти на життя торгівлею, повернутися до кваліфікованої праці, з іншого боку - потрібно шляхом пільгового оподаткування, системи допомоги з боку держави та дешевих кредитів стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу. Петро Симоненко зазначив, що роль малих та середніх підприємств в економіці України досить важлива і тому ліві сприятимуть цьому процесу.

Народний контроль над промисловістю

Однак малий бізнес державу не прогодує, у цьому лідери лівих сил впевнені. На думку Василя Волги, настав час створити народний контроль за тим, що відбувається на промислових підприємствах. Непоодинокі випадки, коли власники промислових гігантів отримують надприбутки, а їхні працівники - все менше і менше. Дуже часто активісти лівих партій фіксують необґрунтовані скорочення працівників на заводах та фабриках, відсутність елементарних умов праці, грубі порушення з боку адміністрації щодо техніки безпеки. За словами Василя Волги, тільки контроль з боку громадськості може стати ефективною перепоною свавіллю власників. До речі, подібний народний контроль за великим бізнесом ефективно функціонує вже багато років у більшості країн Західної Європи.

Як наповнити бюджет…

Кандидат на посаду президента України Петро Симоненко має чіткий план наповнення державного бюджету. На його переконання, держава повинна контролювати виготовлення горілчаних та тютюнових виробів, видобуток енергоносіїв та всерйоз зайнятися аналізом того, як нові власники великих промислових підприємств виконують взяті на себе під час приватизації обов’язки. А при їх порушенні, - а це для нашого олігархічно-кланового великого бізнесу є звичним ділом, - держава повинна повертати собі власність шляхом реприватизації. За словами лідера комуністів, всі ці заходи дадуть можливість подвоїти надходження до бюджету і вирішити проблему його хронічного дефіциту.

Мораторій на землю

Виступає Петро Симоненко за мораторій на продаж землі та зміни “правил гри” в аграрній сфері. За його словами, сьогодні левову частку української ріллі експлуатують сотні іноземних компаній, які, виплачуючи селянам копійки, користуються землею в інтересах великих транснаціональних компаній, що створює велику загрозу для продовольчої безпеки держави та веде до розвалу вітчизняне сільське господарство. Якщо сьогодні дозволити повномасштабний продаж землі, то дуже швидко вона за безцінь буде скуплена іноземними компаніями, що є величезною небезпекою для всього суспільства - вважають лідери лівих партій.

Міняємо систему

Мають політичні сили, які об’єдналися у “Блок лівих сил”, і чітку програму по зміні системи державної влади України. Для того, аби покласти край перманентній війні між президентською та прем’єрською гілками влади, яка руйнує державу, ліві пропонують взагалі скасувати посаду президента і таким чином створити парламентську республіку. Після обрання на посаду президента Петро Симоненко обіцяє здійснити перехід до парламентської республіки. “Я йду в президенти для того, щоб ліквідувати посаду президента”, - заявив у прямому ефірі в Рівному лідер комуністів.

Ідеологія, влада на місцях

Також є плани по реформуванню органів державної влади на місцях. Треба віддати належне, що навіть ті громадяни, які не є симпатиками лівих, визнають, що питання про скасування президентства та реформи обласних і районних державних адміністрацій вже назріло, але чіткого плану, як саме вийти з нинішньої тупикової ситуації, більшість партій не мають.

Що ж стосується ідеологічних питань, то тут лідери лівих партій пропонують опонентам все-таки залишити історію історикам, і більше дивитися у майбутнє. Спроби ж роз’єднати народ шляхом маніпулювання минулим, на думку Петра Симоненка, є контрпродуктивним шляхом, який веде в тупик.

Аналізуючи позицію чотирьох партій, які об’єдналися в “Блок лівих та лівоцентристських сил” та висунули єдиним кандидатом на посаду президента України Петра Симоненка, можна дійти висновку, що сьогодні ці сили суттєво посилюють свої позиції, вони мають чітку та, що вагомо, просту програму перетворень, яка має всі шанси бути підтриманою більшістю населення.

Петро Симоненко

Біографія

Народився 1 серпня 1952 року в Донецьку. Батьки - уродженці Запорізької області. Батько довгий час працював трактористом, мати - санітаркою в лікарні.

У 1974 році з відзнакою закінчив Донецький політехнічний інститут за фахом гірничий інженер-електромеханік. Працювати почав конструктором у проектному інституті “Донвуглемаш” (1974 -1975 рр.).

З 1975 року на комсомольській роботі - інструктор, завідувач відділом, секретар Донецького міського, обласного комітету ЛКСМУ. Член Компартії України з 1978 року.

У 1982 році Симоненко був обраний секретарем ЦК ЛКСМ України, і впродовж шести років його життя нерозривно було зв’язане з комсомолом. Без відриву від роботи закінчив Київський інститут політології (1987-1991 рр.).

Із січня 1988 року до серпня 1991 року - на партійній роботі. Обирався секретарем Маріупольського міськкому Компартії України Донецької області, секретарем Донецького обласного Комітету Компартії України.

Після заборони Комуністичної партії два роки (1991-1993 рр.) працював заступником директора корпорації “Укрвуглемаш”. У цей складний період історії Комуністичної партії Петро Миколайович вів активну роботу зі згуртування однодумців, підготовці до відродження і відновлення партії комуністів.

19 червня 1993 року в Донецьку відбувся з’їзд оновленої Компартії України, де Петро Миколайович Симоненко був обраний першим секретарем ЦК КПУ.

У березні 1994 року він стає народним депутатом України від Червоноармійського виборчого округу №150. У парламенті очолює найвпливовішу фракцію, що послідовно з 1994 року відстоює інтереси трудового народу. До голосу фракції та до відкритих виступів її лідера сьогодні прислухаються не тільки опоненти і політичні супротивники. Їх слухає вся країна, тому що лідер Комуністичної партії чесно і принципово висловлює позицію комуністів, ніколи не відступаючи від ідей соціалізму, від положень Програми партії.

За багато років активної політичної діяльності Симоненко став відомим державним і політичним діячем, як в Україні, так і за її межами. Він член постійної делегації Парламентської асамблеї Ради Європи, заступник голови Союзу Комуністичних партій (СКП-КПСС).

У 1998 році визнаний “Політиком року”.

У 1999 році брав участь у виборах Президента України від Комуністичної партії України. У першому турі одержав 22,24 відсотка голосів виборців, в другому турі - 37,8 відсотка голосів. У 2004 році також кандидат на посаду Президента України. У 1-у турі одержав 4 місце серед 24 претендентів. З квітня 2006 року - Народний депутат України 5 скликання від КПУ.

26.11.2009Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2009p. 
На головну сторінку