Забрус – це кришечки, якими бджоли запечатують чарунки стільників, вщент заповнених медом (неякісний мед бджоли ніколи не запечатують). Перед запечатуванням кожної чарунки бджоли додають у них фермент лізоцим. Крім того, забрус містить віск, прополіс, квітковий пилок, мед. Учені довели, що забрус лікує цілу низку недуг, зокрема й вірусні захворювання верхніх дихальних шляхів, не спричиняючи алергію. Як правило, одужання настає швидко. Складники забрусу поліпшують кровообіг і працездатність, а віск зміцнює ясна, тобто його можна використовувати замість жувальної гумки.
Американський лікар Д.Джарвіс для запобігання грипу, гаймориту, нежиті радить дітям з червня по вересень жувати забрус і споживати одну-дві ложки меду під час кожного вживання їжі.
На жаль, на продукції, яка тисячами тонн виробляється в Україні, не розроблено нормативного документа, тож пасічникам доводиться формувати забрус на власний розсуд. Хоча це не перешкода лікуватися цим цілющим продуктом.