Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №425 від 03.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Творчість

Фотобієналє у Рівному: 4 тисячі робіт - 52 країни світу

Фотобієналє у Рівному: 4 тисячі робіт - 52 країни світу

Нещодавно в Рівному відбулося засідання журі другого міжнародного фотобієналє “Рівне 2009”. На цьогорічний конкурс було надіслано більше чотирьох тисяч фото з п’ятидесяти-двох країн світу. Дещо несподіваним результатом став той факт, що поряд із відомими світовими фотохудожниками двоє рівнян - Олег ЖИЛІН та Олександр КОВШУН - отримали золото та срібло в кількох номінаціях.

- Фотоконкурс такого масштабу в Рівному - велика подія як для міста, так і для України в цілому, - розповідає член журі та організатор конкурсу Сергій БУСЛЕНКО. - Бієналє проводиться під патронатом трьох федерацій: міжнародної - FIAP, американської - PSA та французької - ISF, кожна з яких надає свій комплект нагород. Конкурс складався з п’яти секцій, дві з яких - чорно-біле фото та колір - були вільними, а експеримент, природа та вода - спеціальними. Цьогорічний призовий фонд конкурсу становить п’ять тисяч доларів, таким чином переможці, крім нагород, мають і матеріальну підтримку. Звісно, що медалі переможцям можна надіслати і поштою, але призові гонорари дозволять фотографам окупити дорогу та порадувати нас своєю присутністю на відкритті. З нетерпінням чекаємо приїзду відомої одеської фотомайстрині Олени Мартинюк. Зараз вона живе і працює в Москві, а серед її клієнтів - Володимир Жириновський, Валерій Леонтьєв, Михайло Пореченков, Костянтин Хабенський, комік-трупа “Маски-шоу”. Олена має в своєму активі безліч нагород різного ґатунку, вона єдина, хто на бувшому пострадянському просторі отримав гран-прі “Австрійського суперкола”. Техніка виконання її робіт унікальна - вона вручну виконує складні технічні прийоми, відбілювання кистю, вірірування знімку, володіє технікою, яка наближує зображення фото до академічної графіки та навіть гравюри. Тому золота медаль FIAP в жанрі експеримент, яку вона отримала, є цілковитою закономірністю.

Дві срібні медалі в номінаціях “кольорове фото” та “вода” отримав елітний американський фотограф Говард ШАЦ. Одна його участь у нашому конкурсі піднімає рейтинг фотосалону. Запрошення для участі в Рівному я вручив йому особисто в руки на цьогорічній церемонії нагородження “Австрійського суперкола” в місті Лінц, де Говард отримав “гран-прі”. Та найбільшою несподіванкою стали нагороди двох “новоспечених” членів фотоклубу “Час”. Олег ЖИЛІН отримав золото американської федерації PSA, та срібло французької ISF. Цей хлопець працює в шаленому темпі, робить величезну роботу і постійно приносить на фотоклуб свіжі фото. Олег не соромиться показувати свої доробки колегам, які своєю критикою шліфують рівень його майстерності. А ось Олександр КОВШУН прийшов до фотоклубу “Час” лише в червні цього року. І, як кажуть, “з корабля на бал” - срібло ISF та два дипломи. Цьогоріч він вже отримував бронзову медаль у львівському фотосалоні “Світло і тінь” та диплом у Івано-Франківській “Природі”. А на українських фотовернісажах конкуренція між учасниками іноді більша, ніж за кордоном. Новачком Олександра Ковшуна у фотосправі назвати важко, ще на початку дев’яностих він активно знімав на плівку та приносив до фотоклубу свої світлини. Взагалі, певний феномен новачків фотоклубу “Час” дійсно присутній, і багато з тих, хто поповнює наші лави, невдовзі шалено прогресують. По-перше, у новачків присутній азарт, їм усе цікаво, і це стимулює до праці. Не останню роль відіграє аналіз фото зі сторони досвідчених колег.

Варто відзначити, що конкурсний відбір на бієналє пройшли такі рівненські автори як: Едуард Хитрий, Володимир Захарук, Микола Жовнович, Василь Черенков, Павло Виноградов, Сергій Гошко. Журі складалося з п’яти фотохудожників. Крім мене, роботи оцінювали українець Сергій Стрельніков, німець Йорг Мюллер та два швейцарці - Рудольф Мауслі та Даніель Брендлі. Відкриття самої виставки ми плануємо зробити 23-го грудня в приміщенні сучасного торгівельного комплексу “Чайка”, - отже, багато рівнян зможуть побачити та оцінити не одну сотню кращих робіт майстрів з усього світу.

Відзначене срібною медаллю фото “Чудова картина” (на фото зверху) Олександр Ковшун зробив рік тому в горах Туреччини. Чомусь саме цей кадр він вважав трохи слабшим за інші. Однак колеги стверджували, що цей сюжет чимось нагадує біблійні мотиви. Він дослухався та надіслав фото на конкурс. “Одного з дипломів я отримав за фото “Монах”, яке зробив під час недавнього приїзду до Рівного московського патріарха Кирила, - пригадує переможець. - Помітивши цікавий типаж монаха, зробив серію кадрів, з яких вибрав найбільш вдалий, що розкривав внутрішній емоційний стан. Колись давно досягнення рівненських фотомайстрів з “Часу” надихнули мене на творчість. До вступу в фотоклуб я готувався серйозно та ретельно, і зараз витрачені зусилля дають свої плоди”.

03.12.2009Спілкувався Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2009p. 
На головну сторінку