Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №427 від 17.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виплата

Ризик виправдовується захистом

Влаштовуючись на роботу, люди найчастіше зовсім не знають законодавства про працю, своїх прав, і підписують будь-які документи. Частенько на будівництві трапляються нещасні випадки, а кошти на лікування знайти - ой, як важко. Так буває, що деякі господарі економлять на безпеці своїх працівників, а коли трапляється лихо… у роботодавця все - згідно із законом. Проте нікому невтямки, що на плечі рідних постраждалого лягає важкий тягар - тривале лікування потерпілого.

Щоб отримати виплату від Фонду соціального страхування, насамперед потрібно повідомити про цей випадок: де він трапився, коли та з яких причин. Надалі керівник підприємства зобов’язаний створити комісію, до складу якої увійде і представник Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, провести розслідування цього випадку. “За результатами роботи комісії складатимуть акти за відповідними формами, за якими визначатимуть, страховий це випадок чи ні. Якщо ж це випадок страховий, то підприємство має бути у нас зареєстроване і сплачувати щомісячно внески до нашого фонду”, - розповідає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Рівненській області Олександр КОЛЕСНИК.

Також керівник особисто, протягом доби у письмовому вигляді повинен повідомити про нещасний випадок на підприємстві. У разі невиконання цього пункту начальника притягують до адміністративної відповідальності. Обов’язковість трудових відносин між потерпілим і підприємством повинні бути в наявності. Якщо ж працівник отримує зарплату в конвертах, то, на жаль, ніякого відшкодування не буде. “Якщо підприємство є у нашому списку, і керівництво вчасно сплачує внески, тоді виплати проводитимуть обов’язково”, - говорить пан Колесник.

Розмір виплати страхових коштів залежить від заробітної плати працівника та його робочого стажу. По лікарняному листу кошти потерпілому відшкодовує підприємство, а потім ті кошти, які було відшкодовано, йдуть в рахунок внесків до фонду соціального страхування.

Якщо ж потерпілий втрачає працездатність, тобто, після закінчення лікування він повністю не одужав, то його направляють на лікувально-консультативну комісію, а згодом - на МСЕК. Там лікарі визначають той чи інший відсоток працездатності, який втратив потерпілий, або встановлює йому відповідну групу інвалідності.

“У разі, якщо потерпілий не в змозі самостійно подати заяву, то наш страховий експерт під’їде на те підприємство, де стався нещасний випадок, збере всі документи, сформує особову справу. Єдине, що необхідно - потерпілий або його рідні повинні написати заяву про відшкодування коштів”, - додає Олександр Констянтинович.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві не є страховою компанією і благодійною організацією. Він - некомерційна організація, що діє на підставі статуту. У разі нещасного випадку фонд зобов’язаний відшкодувати збитки потерпілому, а в разі його смерті - членам сім’ї.

Щодо коштів, за які утримується фонд, то він не отримує жодних дотацій з Державного бюджету. Джерелом наповнення бюджету фонду є внески підприємств, закладів, організацій, які встановлюють диференційовано, залежно від ступеня ризику кожного підприємства. Кошти фонду мають цільове призначення, і їх скеровують лише на заходи, що безпосередньо пов’язані з соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві. Усі види страхових виплат і соціальних послуг застрахованим особам, а також усі види профілактичних заходів фонд проводить за власний кошт.

На жаль, більшість приватних підприємців сприймає охорону праці як перешкоду у своїй діяльності. У гонитві за прибутком власник заощаджує на охороні праці, не дбає про створення здорових і безпечних умов праці, про забезпечення працівників засобами індивідуального захисту.

Останнім часом роботодавець, щоб уникнути відповідальності, без урахування того, які роботи будуть виконуватися, оформляє всіх за договором підряду, тобто, працюючі зобов’язані трудитися, як кажуть, на свій страх і ризик. Але ж зазвичай на будівельному майданчику 80 відсотків виконуваних робіт є роботами підвищеної небезпеки.

17.12.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 17.12.2009p. 
На головну сторінку