Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №427 від 17.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Успіх

Господиня всеєвропейської зустрічі на вищому рівні, 
німецький канцлер Ангела Меркель вітає свою добру знайому Юлію Тимошенко

Тимошенко – за Європу. Європа - за Тимошенко!

Європейці закликають українських демократів об’єднатися навколо єдиного кандидата у Президенти

Прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО закликає розвинені європейські країни об’єднатися для підтримки країн зі слабкою демократією. Про це вона заявила у німецькому Бонні, виступаючи на Першій пленарній сесії Конгресу Європейської народної партії, де її представили як майбутнього Президента України.

“Важливо, щоб велика родина ЄНП відчувала відповідальність не тільки за свої країни і за свою команду, а ще й за ті країни, які проходять важкий шлях становлення демократії”, - наголосила Юлія Тимошенко. Це стосується й України.

Сьогодні європейським країнам потрібно провести інтелектуальну модернізацію, щоб зробити економіки країн більш конкурентоздатними. При цьому Прем’єр-міністр відзначила важливу лідерську роль Європейської народної партії в цьому процесі.

Ми можемо бути партнерами, аби разом робити політику, яку сьогодні очікують народи наших країн і яка буде ефективною для них. Країни успішні, котрі мають ринкову соціальну економіку, готові до таких викликів, і країни, які сьогодні проходять шлях становлення і досить чітко бачать всі негаразди і всі недоліки облаштування соціально-економічного життя.

Європейська народна партія закликає всі демократичні сили України об’єднатися навколо єдиного сильного, демократичного та проєвропейського кандидата у Президенти, яким вважає Юлію Тимошенко. Відповідну заяву партії озвучив Генеральний секретар ЄНП Антоніо ЛОПЕС-ІСТУРІСА. Під час Конгресу ЄНП обговорювалися питання, пов’язані із соціально орієнтованою ринковою економікою. Інституції партії дуже високо оцінили сильну позицію Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка робить все для подолання фінансово-економічної кризи.

Антоніо Лопес-Істуріса зазначив, що ЄНП надаватиме можливість користуватися своїм досвідом, а також ділитися досвідом щодо побудови соціально орієнтованої ринкової економіки: “І ми впевнені в тому, що Україна не тільки переживе кризу, а й вийде з неї економічно сильнішою та успішно інтегрованою у світову економіку”.

Він також додав, що ЄНП пишається тим, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко бере участь у Конгресі ЄНП.

У Бонні Юлія Тимошенко взяла участь у роботі “круглого столу” “Конкурентоспроможна Європа”. Всі країни пережили стрес - світову фінансову кризу, наголосила вона. Але на її фоні потужна команда європейських країн, яка має на чолі ЄНП, ще раз отримала підтримку людей. І це свідчить, що всі тактики і стратегії, обрані під час боротьби, заслуговують на велику увагу і вивчення деталей. Особливо для таких країн, як Україна, що перебувають у періоді трансформації і становлення справжньої соціально-ринкової економіки. Тому для неї принципово важливо вивчати кращий досвід і адаптувати його до власних реалій.

Попри те, що Україна поки не є членом ЄС, ми, по суті, йшли поряд з Євросоюзом, намагалися скоординувати і збалансувати нашу політику, відзначила Юлія Тимошенко. Перше, з чим Україна зіткнулася під час кризи - це колосальна проблемна боротьба з наслідками, залишеними від Радянського Союзу. Це - енергозатратність української економіки. Цей чинник вплинув на руйнацію можливих ринків збуту, зокрема продовольчої, металургійної, хімічної продукції.

Логічним кроком стало прийняття спеціального закону про спрощення системи оподаткування для всіх підприємств як з іноземними інвестиціями, так і вітчизняними, які вкладатимуть інвестиції в енергозберігаючі технології, дадуть змогу використовувати відновлювані джерела енергії. З другого боку, спрощено всі процедури розробки та впровадження проектів щодо скорочення викидів вуглецю в атмосферу.

“В Україну в цьому секторі всі двері і можливості відкрито, - повідомила глава уряду. - І хочу отримувати в своїй країні практичні, прикладні результати на її користь”.

Україна не тільки споживає багато ресурсів. Вона транспортує багато газу транзитом через свою територію до ЄС. І наступна ставка, яку було зроблено, полягає у переході на ринкові ціни на газ, на транзит. Це дало змогу й Україні, і Європі отримати стабільність в забезпеченні природним газом. Це під час кризи стало ще одним кроком, який приніс чіткий результат.

Сьогодні ефективно розпочинається співпраця з ЄС відносно масштабної модернізації і реконструкції газо-транспортної системи, яка може стати полем до залучення іноземних інвестицій. Оскільки вітчизняна ГТС здатна транспортувати набагато більше газу, і не тільки з російських газових родовищ. Але для того, щоб це стало реальністю, треба об’єднати інвестиційні можливості країн, зацікавлених у такій співпраці. Тут перед усіма країнами світу, зокрема, й перед Україною, постає друге ключове питання - забезпечення додатковими робочими місцями.

Юлія Тимошенко зупинилася й на детінізації економіки. Для пострадянських та багатьох інших країн це питання дуже актуальне. Робота над цим дала під час кризи серйозний додатковий ресурс у бюджет країни. І це відповідь на запитання, як вдалося утримати бюджет країни в такій важкій кризовій ситуації.

“З досвіду нашої країни, - поінформувала присутніх глава вітчизняного уряду, - з початком кризи ми випробували дві моделі: максимальну закритість внутрішнього ринку, захищаючи своїх товаровиробників, і водночас максимальну відкритість країни як аспект боротьби з кризою. Можу твердо сказати, що закритість не виправдовує себе. Тільки відкритість, тільки доступність, тільки повна торговельна комунікація між країнами може стати стійкою системою протидії будь-яким кризовим явищам”.

Саме тому український уряд багато зусиль спрямовує на те, щоб між Україною і ЄС якомога швидше було підписано Угоду про асоціацію політичну і обов’язково про зону вільної торгівлі. Сьогодні це є нашою стратегією, і в цьому вбачається успішне економічне майбутнє держави.

Європейська народна партія закликає всі демократичні сили України об’єднатися навколо єдиного сильного, демократичного та проєвропейського кандидата у Президенти, яким вважає Юлію Тимошенко.

17.12.2009“Урядовий кур’єр”, http://www.ukurier.gov.ua/index.php?articl=1&id=8230



Рівне-Ракурс №10 від 17.12.2009p. 
На головну сторінку