Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №428 від 24.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Негода

Рівне: “льодовиковий період”

Рівне: “льодовиковий період”

Третя, друга, перша передачі, потім дещо тисну на гальма і обережно повертаю кермо, об’їжджаючи два авта, які завмерли з увімкненими “аварійками” поперек неширокої міської вулиці. Позаду чую, як гальмує старенький “жигульонок”. Йому щастить менше - водій не встигає об’їхати машини і врізається в одну із них. Бачу, як із “вазівки” вискакує літня людина і приєднується до двох “драйверів”, що чекають приїзду працівників ДАІ для оформлення чергового ДТП. За метрів сто, біля стовпа, стоїть ще один учасник дорожнього руху. Його “залізний кінь” занесло на повороті, внаслідок чого стовп стоїть цілий (бо ж бетонний!), а машина чекає на прибуття евакуатора. Ось такі, прямо скажемо, невеселі картини спостерігали рівняни минулого четверга практично на всіх автошляхах обласного центру. Не кращою була ситуація і на вулицях Рівного. За лічені години вони перетворилися на один великий каток. Щоправда, радості від безкоштовного користування ним у мешканців міста щось не було видно.

Четвер 19 грудня був насправді жахливим, але залишалася надія, що місцеві борці з негодою до ранку п’ятниці візьмуть ситуацію під контроль. На жаль, цього не сталося. Стан справ на вулицях та дорогах обласного центру в кінці робочого тижня тільки погіршився. Крім численних дрібних ДТП, на узбіччях вулиць з’явилися сотні залишених автівок. Пішоходи з нечищених тротуарів почали “перебазовуватися” на дороги, а окремі машини в марній нагоді оминути нескінченні затори, почали їздити тротуарами. Паралельно з ростом кількості аварій зросли ціни на послуги в авторемонтних майстернях. Працівнику нашої редакції виставили рахунок за дрібний ремонт його пошкодженої машини, який майже прирівнювався до її ринкової вартості...

На вихідних ситуація потроху почала стабілізуватися, хоча назвати її нормальною навіть посеред цього тижня не можна. Що ж сталося? Так, в четвер температура знизилася та пішов сніг, багато снігу. Однак у нас кожну зиму йде сніг і про погіршення погодних умов було відомо ще за тиждень до початку подій. Як говорять досвідченні комунальники, такий сюрприз природи міг би не стати причиною настільки масштабного лиха, аби місцеві борці за чистоту вулиць та доріг вчасно прибрали перший сніг, не давши йому перетворитися на лід. Можна було б прогалини комунальників списати на кризу, однак для боротьби із заметами не потрібні дуже великі кошти і навіть наш надто “худий” бюджет це витримає. Врешті-решт, в обласному центрі є десятки фірм та організацій, які мають грейдери та бульдозери і, аби їх попросити, вони могли змінити ситуацію на краще, в гіршому випадку - є школи, армійські підрозділи та навіть працівники численних державних установ, які за допомогою лопат та відер з піском могли б прибрати значну частину міста. Але цього не сталося. Комунальники працювали активно, але їхніх сил явно не вистачало.

І, останнє запитання - що робити? Владі - готуватися до нових сюрпризів природи (зима в нас зазвичай триває до кінця березня), а людям більш вимогливо ставитися до наших можновладців, бо, крім численних обов’язків, ми всі маємо право на вільне пересування, а у ці дні воно перетворилося на вільне стояння. Погодьтеся, ці поняття не є синонімами.

P.S. Коли верстався цей номер, у Рівному розпочався дощ. Сподіватимемося, що місто, яке останнім часом нагадувало каток, не перетвориться на суцільне озеро.

Статистика

За інформацією УДАІ в Рівненській області, протягом останніх п’яти днів вони зареєстрували понад 35 дорожньо-транспортних пригод. Інспектор СЗГ УДАІ УМВС України в Рівненській області Руслан ПАНАСЮК додає: “Зазвичай, у не такий засніжений період, аварій на дорогах трапляється значно менше, максимум чотири на день”.

У новий, безкоштовний і нещодавно відреставрований травмпункт Рівненської центральної міської лікарні через негоду зачастили і пішоходи. 17 грудня по допомогу звернулося 40 осіб, 18 - 36 людей, 19 грудня допомога знадобилася 31 особі, 20 грудня - 40, у понеділок 21 грудня до травмпункту направили 43 особи.

Начальник шляхово-експлуатаційного управління автомобільних доріг Рівного Віктор КЛИМУК говорить, що напрочуд сильний снігопад став на заваді звичній роботі його служби. “Таку кількість снігу просто нереально було очистити за кілька годин, ніякої фізичної сили не вистачило б”. ШЕУ програло у битві зі снігопадом, розроблена ними стратегія дала тріщину, посипати дороги сіллю виявилося неефективно, адже ожеледиця зросла. Тому їм нічого не лишалося, як посипати дороги піском та відсівом.

“У Рівному працюють дев’ять піскорозкидувачів та вісім снігоочисних машин. Також на дороги міста виїжджає техніка житлово-комунальних підприємств”, - додає пан Климук.

24.12.2009Володимир КОНЄВ Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2009p. 
На головну сторінку