Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №428 від 24.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Не друга хвиля, але грип

Не друга хвиля, але грип

- Мамо, я йду додому! Уроків сьогодні більше не буде. - О Боже! А завтра? - Ще невідомо. Але в понеділок на тематичний залік з географії треба прийти обов’язково.

Такий і схожі до нього діалоги батьків з дітьми по мобільному вже тиждень тривають у Рівному, де через поновлення грипозної епідемії в тій чи іншій школі закривають на карантин або клас, або весь навчальний заклад. Батьки знервовано зітхають, учителі - в розпачі, здорові учні не знають, куди себе подіти. Чимало активних дітлахів сподіваються, що зможуть хоча б у гуртках та секціях не змарнувати часу. Якщо і їх не прикриють.

Тим часом Міністерство охорони здоров’я підтверджує 513 випадків смерті від грипу й гострих респіраторних вірусних інфекцій в період з 29 жовтня по 16 грудня у всіх 24 областях, Києві, Севастополі і Криму. Нині епідпоріг перетнуто в 12 областях, зокрема й нашій.

За даними Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції, з 11 по 17 грудня у Рівному відзначається різке зростання захворюваності на грип та ГРВІ - 1399,5 на 100 тисяч населення (епідпоріг - 900). Ппри цьому близько 50 відсотків від загальної кількості захворілих складають діти шкільного віку. Хвороба у навчальних закладах міста поширюється нерівномірно, тому протиепідемічна комісія вирішила не припиняти навчання у всіх загальноосвітніх навчальних закладах одночасно. Припинення навчального процесу в тих чи інших школах міста відбувається локально, залежно від рівня захворюваності в кожній окремій школі. Щоправда, це не та друга хвиля жахливого першого грипу. Її чомусь прогнозують та очікують у середині січня. Ймовірно тому, що після різдвяних канікул за парти масово сядуть учні та студенти.

Майже всюди відмінено ранки до найулюбленішого свята дітлахів - св. Миколая. Напевно, чудотворець Миколай прийде до них лише в родинах. Адже завідувач епідеміологічного відділу Рівненської обласної СЕС Анатолій РЄЗНІКОВ наполягає на тимчасовому припиненні занять, бо переконаний у їх дієвості, позаяк в області відзначається підйом захворюваності уже другий тиждень: “На жаль, буквально з понеділка, 14 грудня, почався ріст захворювання. І хворіють переважно діти - 70 відсотків. Знову увійшли в епідемію майже всією областю. На засіданні обласної протиепідемічної комісії ми розіслали вказівки усім головам райдержадміністрацій, міським головам ввести заходи, передбачені на епідемічний період - насамперед закриття навчальних закладів, масковий режим, обмеження скупчення людей.

Віруси мороз люблять

- Чому в радянські часи школи масово не закривалися? Наприклад, у вісімдесятих роках - скільки школярів ходило в клас, стількох учителі й учили. Решта - лікувалися вдома. От я жодного року не була у свій час навчання в школі чи інституті на карантині. Та й слова такого “карантин” ми не знали у сімдесяті-вісімдесяті...

- Масово не було, але проводяться карантинні заходи вже давно. Утім, у сільських школах, де і я вчився, карантину не вводили. Але в наш час це найкращий засіб від поширення небезпечних інфекцій, бо ж є загальноосвітні школи, де вчиться понад тисячу школярів. Саме вони приносять хворобу додому. Наголошую: після жовтневої цьогорічної епідемії і карантину було зо два тижні затишшя, затим знову почався підйом. Віруси нікуди не зникають, вони і влітку циркулюють, але нині - пандемія і в нас, і в усьому світі. Вірус пандемічного А/H1N1 (свинячого або ж каліфорнійського) передається переважно крапельним шляхом, тому необхідно виконувати санітарно-епідемічний режим, передбачений при епідеміях респіраторних вірусних інфекцій.

- Кажуть, що під час лютих морозів вірус зникає? Принаймні громадяни сподіваються на це.

- Ні, вірус морозу не боїться. У нас холодильники виставлені до мінус 80 градусів, щоб віруси, які ми вивчаємо, зберігалися у належних умовах. Це все байки, що на морозі вірус гине.

Грип - гостре інфекційне захворювання, яке характеризується явищами загальної інтоксикації, катаральним запаленням слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, значною схильністю до приєднання вторинної бактеріальної інфекції. Збудник грипу - фільтрівний вірус. Відомо три самостійні типи вірусу грипу - А, В і С. Кожен тип має багато серологічних різновидів - підтипів. Епідеміологія. Джерело інфекції - хвора людина. Період її контагіозності від 3 до 5 днів (рідко - до 7 днів) від моменту появи перших ознак хвороби. Шлях передачі - повітряно-краплинний, на відносно близькі відстані від хворого. Інфекція через третю особу і предмети, з якими стикався хворий, внаслідок нестійкості вірусу, не передається. До грипу сприйнятливі всі вікові групи.

P.S. Від 21 грудня в усіх загальноосвітніх школах Рівного ввели карантин. У дошкільних закладах навчання продовжується.

24.12.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2009p. 
На головну сторінку