Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №428 від 24.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До відома

Виконавча служба завжди напоготові

На сучасному етапі розвитку України як правової держави, одним із найактуальніших питань є вдосконалення національного законодавства, творення національної правової системи, яка б відповідала європейським стандартам, потребам захисту прав і свобод гро-мадян.

Стаття 124 основного Закону держави - Конституції України проголошує, що судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, про що зазначено у ст.3 Конституції України.

Виконання судових рішень, а також рішень інших органів (посадових осіб) покладені на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Вона є досить молодою структурою в системі органів виконавчої влади, від якої залежить стабільність у суспільстві і авторитет держави.

У разі порушення конституційних прав чи інтересів кожна особа має право звернутись до суду, інших правоохоронних органів за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Проте захист прав, свобод та інтересів не завершується прийняттям рішення компетентного органу. Після прийняття відповідного рішення наступає процедура виконання даного юридичного акту.

Проте, як свідчить практика, у процесі виконання державною виконавчою службою рішень, часто виникають конфлікти між учасниками виконавчого провадження (державним виконавцем, стягувачем, боржником). З одного боку такі протиріччя з’являються через невідповідність одних норм чинного законодавства іншим, а з другого - ухилення боржника від виконання своїх обов’язків і т.п.

Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.

За результатами діяльності роботи 11 місяців 2009 року, працівниками органів державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області досягнуто певних позитивних результатів.

Зокрема, забезпечено 100-відсоткове виконання кількості виконавчих документів, що надійшли на виконання у 2009 році. За вказаними показниками Рівненська область посідає 3-тє місце в Україні.

Так надійшло на виконання 103,6 тисячі виконавчих документів, з яких виконано 103,5 тисячі виконавчих документів.

Стягнення коштів виконавчого збору є бюджетоутворюючим показником роботи працівників органів державної виконавчої служби. План стягнення виконавчого збору Рівненською областю виконано на 177 відсотків. За даним показником відділ ДВС Головного управління юстиції у Рівненській області поступається лише відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України та відділу ДВС Головного управління юстиції у Житомирській області.

За всіма без винятку основними показниками оцінки діяльності роботи, органи ДВС Головного управління юстиції у Рівненській області забезпечують результати, вищі за середні по Україні.

За виконавчими документами у 2009 році фактично стягнуто 90 мільйонів гривень, в той час, як у 2008 році цей показник становив 50 мільйонів гривень. Ріст становить 80 відсотків, або 40 мільйонів гривень, при тому, що в 2009 році на 85 відсотків зросла сума, яка підлягала до стягнення за виконавчими документами.

Зросла також кількість виконавчих документів, яка перебувала на виконанні у відділах державної виконавчої служби. За 11 місяців 2009 року цей показник становив 178 тисячі виконавчих документів, тоді як в минулому році - 173 тисячі виконавчих документів.

Слід зауважити, що у системі органів ДВС Головного управління юстиції у Рівненській області працює 152 державних виконавця.

Поряд з цим не менш нагальним питанням є вдосконалення існуючого порядку примусового виконання рішень, визначення місця виконавчого провадження, підвищення статусу органів державної виконавчої служби. У цьому напрямку Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України постійно ведеться відповідна робота.

24.12.2009



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2009p. 
На головну сторінку