Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №428 від 24.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Новорічний стіл: позбуваємося зайвих кілограмів

Новорічний стіл: позбуваємося зайвих кілограмів

“Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш” - це прислів’я змушує нас щороку добряче пометушитися перед новорічними святами, бо кому ж хочеться прожити цілий рік бідно? От і викладаємося на всі сто. Скільки коштуватиме цьогорічне святкове застілля, спробувала з’ясувати кореспондент “РР”.

Без традиційних салатів олів’є та оселедця під шубою, шампанського чи горілки, печені й голубців, торта, мандаринів чи апельсинів не мине новорічна ніч у жодній сім’ї. Тож щоб здійснити цінову “розвідку” з прицілом на новорічне меню, рушаймо до супермаркету, де можна купити більшість необхідних продуктів за акційними цінами.

Той, хто полюбляє шампанське, має витратити від 13 до 30 гривень (залежно від виробника). Але під дзенькіт келихів із цим напоєм тільки розпочнеться хода свята, а “продовження бенкету” після проводів року старого супроводжуватимуть міцніші напої, найдешевша ціна (за нормальної якості) пляшки горілки тут - 19 гривень. Однією півлітрою навряд чи в сім’ї вдовольняться, бо ще буде день і вечір першого січня. Для дам належить наливати вино, оскільки ми не французи і різного роду витребеньки нам ні до чого, то обійдемося фляжкою червоного десертного вина за 20 гривень. Плюс хоча б одна дволітрова пляшка мінеральної води - три гривні, дволітрова упаковка соку коштуватиме 10 гривень. Усе, з напоями покінчено. Тільки на рідинах, хоч і по мінімуму, але вже набігло 93 гривні.

Крокуємо у відділ бакалії. По баночці консервованих зеленого горошку і солодкої кукурудзи треба обов’язково - отже, двічі по п’ять гривень. Упаковки майонезу, яких потрібно мінімум дві або одну велику - гривень шість. Хотілося б баночку червоної ікри - елемент розкоші ще з радянських часів - усе ж Новий рік, але через ціну (50-130 гривень), мабуть, буде під запитанням, проте помріяти можна. Баночка оливок, які полюбляють все більше українців, - від восьми гривень.

Далі. Упаковка твердого сиру (350 грамів) - 15 гривень. Напевно, знадобиться паличка копченої ковбаски - ще десь 25-30 гривень. А як же без шинки? За 300-грамовий шматочок потрібно заплатити десь 18 гривень. А ще шматочок вареної ковбаски для олів’є - ще десятка, а так би хотілося салатик із м’яском, проте доведеться прикусити губу. Яйця тут дорожчі, ніж на ринку, але ж є домашні, тож із гаманця викладаємо 12 гривень за десяток.

От де цінники потішать око, то це на лотках з овочами. Хвала, що минулорічний урожай теж залишився. Капуста білокочанна - 2,50 гривні за кілограм (для голубців), буряки - 2,50 гривні, морква - 3 гривні, картопля - 2,50 та цибулька чотири гривні. Усе це купуємо вже, до свята овочі долежать. До голубців не завадило б прикупити і рису, кілограм якого коштує дев’ять гривень, фарш - 27 гривень. Ну і спеції на гривень 10 потягнуть.

Не забуваймо і про хліб. Сьогодні буханка з борошна вищого гатунку коштує в середньому 3,10 гривні. До хліба треба масло, а воно підскочило у ціні теж достатньо. За пачечку вершкового масла треба віддати десять гривень, а зверху можна покласти шпротинку, за дев’ять гривень баночка.

На новорічному столі обов’язково мають бути мандарини й апельсини, вони зараз від 10 до 14 гривень за один кілограм. Може, ще й кілька бананів? Продавці правлять за них аж 10 гривень за кілограм, тому, можливо, краще купити кілька кілограмів місцевих яблук.

Звіряюся зі складеним переліком необхідного для столу. Вазочка з цукерками теж має бути. Так, значить іще десь гривень 30. А торт? Ну, хай вже буде, тож розщедритись доведеться ще на 30 гривень. А до торта і чаю попити захочеться, тож ще гривень 10 треба накинути зверху. У такому разі на цукрові зекономите, адже торт солодкий.

Тепер маршрут проляже на ринок у м’ясні ряди. “Домашнє м’ясо, - демонструючи чудові шматки м’якоті свинини, рекламувала свій товар продавець. - Беріть, не думайте, м’ясо справді гарне. Перед Новим роком подорожчає - попит зростає, піднімається й ціна. А зараз вона 48 гривень за один кілограм, а продаю за 45 гривень”. Не змогла встояти - купила.

Ну, і під кінець зайшла у відділ свіжої риби. Ось тут відчувається дешевизна: невеликий товстолобик придбала за 12 гривень. Приготувавши фаршировану рибу, можна добряче зекономити на святковому сімейному бюджеті, а гості та рідні ще й подякують. За те, що має лежати “під шубою”, заплатила п’ять гривень.

А тепер виведемо приблизну суму зустрічі Нового року. До суми пляшок із рідинами - 93 гривні - додаємо ще майже 350 гривень. І зі скромними мінімальними витратами маємо приблизно 443 гривні. Що ж ви хочете, зараз лише мисочка улюбленого багатьма українцями салату олів’є обійдеться більше, ніж у 20 гривень, оселедець під шубою - майже 13 гривень. Якщо ж ще холодець, котлети, червона ікра, печінка тріски, то усі ці суми наводять на гіркі роздуми про те, що такі ласощі може собі дозволити для зустрічі Нового року лише дуже багата людина. Але якщо навіть ризикнути, то наступний місяць після Нового року доведеться “смоктати лапу”. Отже, щоб гідно провести старий рік і зустріти новий, треба викласти свою місячну зарплату. Тож готуйте гроші, шановні.

І не забудьте - першого січня свята лише розпочинаються. А грошей має вистачити і на подарунки під ялинку дітям, онукам чи батькам, і на Святвечір, і на Різдво, і про колядників не забудьте, і на зустріч старого Нового року…

24.12.2009Ярина НОВОРІЧНА



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2009p. 
На головну сторінку