Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №428 від 24.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Протест

У парку ім.Шевченка з’являться новобудови?

У парку ім.Шевченка з’являться новобудови?

Новий скандал набирає обертів у Рівному. Прокуратура області вимагає перевести землі парку ім.Т.Шевченка рекреаційного призначення у землі запасу. Простіше: дозволити будуватися там, де зараз цього робити не можна. Звичайно, згідно з чинним законодавством. Подейкують, що це може бути відповіддю на відмову міських обранців виділити землю під будівництво багатоквартирного будинку для працівників прокуратури. Але звернімося до фактів.

Прокуратура області внесла протест на рішення сесії Рівнеради від 17 жовтня 2006 року, яким ДКП “Міське об’єднання парків культури і відпочинку м.Рівного” надали у постійне користування 227739 кв.м для обслуговування парку культури ім.Т.Шевченка та зарахували до земель запасу 60630 кв.м, які обліковувались за Об’єднанням парків культури і відпочинку.

У прокуратурі вважають, що це суперечить чинному законодавству. Об’єкт природно-заповідного фонду, тобто рівненський парк ім.Шевченка, площею 32 га, було створено у 1979 році. Відповідно до закону, землі природно-заповідного фонду мають статус територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Тобто (ст.150 Земельного кодексу України), можуть вилучатися (викуплятися) для будівництва об’єктів загальнодержавного значення за постановою Кабміну або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) погоджується ВРУ. Землі рекреаційного призначення до таких не належать.

Однак, даючи в постійне користування ділянку, депутати надали їй категорію “землі рекреаційного призначення”. Перевірка дотримання вимог законодавства при використанні земель парку триває, в тому числі з’ясовуються причини зменшення його площі з 32 до 22 гектарів.

Більшість депутатів в один голос стверджують, що подібні дії прокуратури - наступ на незабудовані ділянки парку, які є місцем відпочинку рівнян. Якщо землі, які відносяться до рекреаційної зони і є недоторканними, перевести у статус земель запасу, у парку може розпочатися повальне будівництво. Адже якщо немає державного акту на землю, вона може опинитися у власності будь-кого, бо ж залишається абсолютно незахищеною.

Як розгортатимуться події далі, буде видно із наступної сесії Рівнеради, на якій, очевидно, це питання розглядатимуть.

24.12.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2009p. 
На головну сторінку