Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №429 від 30.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Фітогормони липового цвіту

Лікувальні властивості липового цвіту визнані науковою медициною. Він входить до складу потогінних та відхаркувальних зборів. Цвіт липи містить понад 70 різних речовин та близько 32 мікроелементів, відтак має антибактеріальну дію та відхаркувальні, протизапальні й легкі послаблюючі властивості.

У квітах липи виявлені сапоніни та флавоноїди, які допомагають зняти запалення. Є у них і глікозид таліцин, що має потогінну і жарознижувальну дію. Вітамін С, якого чимало у липовому цвіті, зміцнює імунітет та судини, а каротин корисний для зору. Є у липовому цвіті також фітогормони, які за своїм складом близькі до жіночих.

У народній медицині липовий цвіт застосовують при застуді, захворюваннях слизової оболонки рота. Полощуть горло відваром липового цвіту при ангінах. Свіже потовчене листя прикладають до суглобів при їх ревматичних чи подагричних запаленнях. Так само діє і настоянка липового цвіту. Плоди липи мають заспокійливу дію.

Липове вугілля застосовують при метеоризмі.

Французькі вчені виділили з липової деревини екстракт, який розширює коронарні судини. Так що у липі цілюще все.

Найпростіші рецепти: 1,5 ст. л. цвіту залити 1 склянкою окропу, настояти впродовж 20 хв., процідити. Пити на ніч по 1-2 склянки, полоскати горло під час ангіни та інших хвороб. Або вживають відвар: 1 ст. л. сухого цвіту залити 1 склянкою окропу, кип’ятити 10 хв., процідити. Пити по 2-3 склянки на ніч гарячим. Це зумовлює потогінну, жарознижувальну, протизапальну, відхаркувальну дію, сприяє зменшенню температури тіла та ознобу. Тож п’ють ці ліки під час застуди, ангіни, трахеїту, фарингіту, запалення легень, грипу.

Часто липу поєднують з листям м’яти перцевої, цвітом бузини чорної, плодами малини, що посилює ефект лікування. Для хворих на бронхіт готують відвар з цвіту липи, бузини чорної та ромашки лікарської (порівну): 1 ст. л. суміші кип’ятити 10 хв. на слабкому вогні, настоювати 15-20 хв., процідити. Пити гарячим по 1-2 склянки 2-3 рази на день.

30.12.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2009p. 
На головну сторінку