Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №429 від 30.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розслідування

“Академік” Ющенко отримав Державну премію від Кучми у співавторстві із… Табачником

Нещодавно Віктор Ющенко звинуватив кількох політиків у відсутності в них повноцінної освіти. Причому йдеться не про його колишнього радника Андрія Кислинського.

“Лжеоосвіта, освіта без кореня дуже часто повертали людей проти країни, мови і історії”, - мовив досі ще гарант, наводячи в якості приклада у тому числі “проффесора Януковича” та “доктора наук Табачника”.

Сайт “Відеоньюс.ком.уа” провів з цього приводу власне попереднє розслідування звань і дипломів самого Віктора Ющенка і виявив фальшивку.

Так, на офіційному сайті президента зазначено, що глава держави є “Академіком Української Академії економічної кібернетики”. Проте він не може бути академіком цієї установи, бо її взагалі не існує. Про це зокрема засвідчив кандидат технічних наук, професор, декан факультету інформаційних систем і технологій Київського національного економічного університету (КНЕУ) Олександр Шарапов.

“Академії такої немає. Є Академія вищої школи, є Академія інформатики. Ось Академії економічної кібернетики немає “, - наводить слова вченого сайт “Відеоньюс”.

Працівники Секретаріату президента на питання про цей заклад відповіли, що, швидше за все, ця назва не наукової, а громадської організації.

Академіків у галузі економічної кібернетики в Україні взагалі не існує, а в галузі кібернетики київські вчені визнають тільки одного справжнього академіка - Глушкова.

Тим часом інше українське видання “Обком” зацікавилося обставинами нагородження Віктора Ющенка Державною премією. З’ясувалося, що отримав він цю нагороду від Леоніда Кучми у 1999 році. І не будь-за що, а за видатний внесок у розвиток української фалеристики (наука про нагороди) і боністики (наука про грошові банкноти). Причому цю премію Віктор Ющенко отримав у складі дуже примітного авторського колективу - він, тодішній глава тодішньої адміністрації тодішнього президента Володимир Литвин і тодішній українець (так зазначено у нагородних документах) Дмитро Табачник. Першого грудня усі троє відзначали десятирічний ювілей спільної держпремії.

Так що література знає відомий парний розряд, коли два автори пишуть одну книгу - Ільф і Петров, які разом написали “Золоте теля” і “12 стільців”, достатньо й наукових праць зроблено вченими-соратниками. Отож і українська наука збагатилася двома сіамськими близнюками - науковими однодумцями - Ющенком і Табачником, які разом здобули одну Державну премію. До речі, йому, мабуть, було заздрісно, що Табачник з Литвином - доктори наук, отож і став відразу “академіком”.

Але все ж не зрозуміло, чому тоді він так пройшовся по своєму науковому співавтору? Може, тому що не послідовний?...

30.12.2009Ксенія ВОЛОШКО, журналіст, м.Київ



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2009p. 
На головну сторінку