Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №430 від 05.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Напередодні Різдва

Напередодні Різдва

На Святвечір має бути 12 пісних страв: кутя, вар, горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби. Після вечері кутю та деякі інші страви не потрібно прибирати зі столу, а залишити для духів, які сідатимуть за Святу вечерю вдруге. Для них колись ставили також склянку води та клали чистий рушник.

Кутя буває ячмінна, пшенична чи рисова. (Рецепт традиційної куті читайте у попередньому числі “РР”). На прохання читачів даємо рецепти традиційних українських страв. Смачних та веселих свят!

Голубці під грибним соусом

Необхідні продукти: середня головка капусти (І,5 кг), 50 г сушених грибів, склянка рису, 100 г вершкового масла, 100 г маргарину, 2-3 цибулини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, 3/4 склянки сметани, чайна ложка борошна, сіль.

Спосіб приготування: гриби помийте в холодній воді і зваріть у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля почне рум’янитися, додайте посічені гриби, запарений рис, посоліть і поперчіть. Виріжте з головки капусти качан так, щоб не розсипалися листки, покладіть її у каструлю з окропом і варіть на малому вогні до напівготовності. Розберіть головку на окремі листки. Якщо всередині листки виявляться твердими, вкиньте їх ще раз в окріп і закип’ятіть. Коли листки охолонуть, зріжте з них прожилки. На кожен листок (великі поділіть навпіл) покладіть начинку, загорніть з обох боків і легко скрутіть у рулетик. Голубці складіть у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом на чверть каструлі і варіть півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще в духовці). Страва буде особливо смачною, якщо незадовго до готовності додати півсклянки сметани.

Риба заливна

Необхідні продукти: луска (чим більше, тим краще), на 1,5 кг риби брати луску з 3 кг риби, вода - 2,5 л, цибуля - 3 шт., моркви - 1 шт., перець - 5-6 горошин, сіль, петрушка - за смаком.

Спосіб приготування: беруть свіжу рибу (короп, судак) і очищають від луски. Луску промивають у холодній воді і варять на малому вогні 30 хвилин. Відціджують і луску викидають, а у відвар кладуть сіль, перець запашний, моркву і цибулю - варити 15 хвилин, потім кладуть порізану великими шматками рибу і ще варять 7-10 хвилин. Головне - не переварити! Розкладають рибу на тарілки, посипають петрушкою, додають відварену моркву і заливають рибним бульйоном. Застигає чудово і без желатину. Холодець прозорий і смачний.

Мариновані оселедці

Необхідні продукти: на 10 оселедців - 1столову ложку цукру, 2 столові ложки гірчиці, 8 столових ложок оцту, 2 столові ложки сметани, 1 столову ложку білих маринованих грибів, 2 огірки, 2 цибулини, 1/2 чайної ложки солі.

Спосіб приготування: оселедці вимочують у холодній воді, потрошать, відрізують голови, хвости і плавники. Потім промивають, знімають шкірку, вибирають кістки і, добре промивши, складають у банку. Молочко старанно розтирають з гірчицею, цукром і оцтом. До розтертої маси додають сметану, протирають її крізь сито, додають маринованих білих грибів, солі, нарізаних огірків, дрібно посіченої ріпчастої цибулі, добре перемішують, заливають цією підливою складені у банці оселедці, накривають цупким папером, добре зав’язують і ставлять у холодне місце на 4-5 годин.

05.01.2010



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2010p. 
На головну сторінку