Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №431 від 14.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Псоріаз - це пожиттєвий стан людини

Псоріаз - це пожиттєвий стан людини

Якось на одній українській радіохвилі мовилося про створення громадської організації подолання псоріазу. Отож логічно припустити: якщо створюються “антипсоріазна” організація, виходить - або ця невиліковна хвороба набирає обертів, або в нас її не так лікують, як у цивілізованому світі. Або одне й інше плюс українська дійсність. Про це та інше - розмова з завідувачкою амбулаторно-поліклінічного відділення комунального закладу “Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер” Наталією ЖУРАВЕЛЬ (на фото):

- Псоріаз належить до хронічних, що часто рецидивують та важко піддаються лікуванню, захворювань шкіри. Понад те, хвороба супроводжується появою стійких косметичних дефектів, що негативно позначається не лише на психоемоційній сфері людини, але і на її працездатності. Якість життя пацієнтів незадовільна, соціальна адаптація їх в суспільстві також страждає. Часто псоріаз ушкоджує не лише шкіру, але й суглоби, призводячи до інвалідності. На жа-ль, найчастіше це люди молодого, працездатного віку.

- Чому псоріаз називають загадковою хворобою?

- Справді, псоріаз часто називають загадковою хворобою, при якій уражається шкіра, однак порушення можуть бути практично в будь-якому органі. Загадковість хвороби полягає в тому, що ніхто не знає, звідки вона береться. Утім, загальновизнана теорія стверджує, що псоріаз - спадкове захворювання, хоча не виявлено, яким точно геном воно кодується. За даними міжнародної Федерації Асоціації Псоріазу (IFPA), поширеність захворювання у різних країнах світу приблизно 3 відсотки і, судячи з цього, в Україні на сьогодні реально існує близько 1,5 мільйона хворих на псоріаз. За рівнем погіршення якості життя ця хвороба відповідає таким тяжким недугам, як рак, як важка форма гіпертонічної хвороби, кардіологічні патології, позаяк люди з цією недугою мають колосальне ярмо на все життя - величезні ділянки ураженої шкіри. Тому псоріаз - це одне з першочергових завдань у сучасній дерматології щодо надання адекватного лікувального процесу.

Саме з цією метою створена Українська Асоціація псоріазу, яка має осередки в більшості обласних центрів. Функцією асоціації є захист прав пацієнтів, донесення до них максимально об’єктивної інформації про лікування, сучасні технології, а також захист пацієнтів від того негативу, який вони відчувають. Та від тих людей, які експлуатують їхню біду, паразитують на цьому, також.

- Ось-ось, іноді можна почути, що різноманітні асоціації створюються на догоду зацікавлених фармфірм, які збувають ліки.

- Українська асоціація псоріазу - це неприбуткова Всеукраїнська громадська організація, метою створення якої є об’єднання зусиль лікарів-спеціалістів та хворих на псоріаз, які спрямовані на зменшення страждань людей, хворих на псоріаз, сприяння підвищенню якості надання медичної допомоги та покращенню обізнаності громадян України з проблеми псоріазу. Ще восени, напередодні Дня псоріазу, в Києві на базі Національного медичного університету ім. О.Богомольця, та організації Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Внесок українських вчених у здобутки світової дерматовенерології”. Нашу Рівненську асоціацію представляли головний лікар ОШВД Н. Маняк, І. Змієвська, лікарі-дерматовенерологи А. Шустик, В. Філончук та я. У симпозіумі “Псоріаз: вирок чи хвороба?” взяли участь відомі українські науковці: директор інституту псоріазу та хронічних дерматозів Б. Литвиненко; професор, завідувач кафедри шкірних та венеричних захворювань Ю. Андрашко; професор, президент всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація псоріазу” О. Літус та професор, член дорадчої ради комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України В. Радіонов.

Окрім суто академічних та практичних фахових питань, на симпозіумі озвучувались основні завдання та проблеми новоствореної “Української асоціації псоріазу”. За словами президента асоціації Олександра Літуса, псоріаз - це навіть не захворювання, це пожиттєвий стан людини, він може проявлятися або ж ні. Ще одна вагома теза: псоріаз - лікується, але не виліковується. Він лікується, і ремісії можуть тривати навіть по 20-30 років і не проявлятися жодним чином. Враховуючи останні світові медичні розробки, на сьогодні є практично всі механізми, які дозволяють або лікувати псоріаз, або значно поліпшити стан хворого з проявами псоріазу. Відтак висловлювалися бажання щодо об’єднання всіх лікарів-дерматологів у єдиний чіткий механізм, який передбачає конкретний алгоритм дій лікаря і пацієнта, адаптацію всіх світових принципів і протоколів, методик лікування цієї недуги. Перший крок вже зроблено - створено в Києві Інститут псоріазу та хронічних дерматозів і перша його філія відкрита в Ужгороді.

Процитую спеціально для читачів: “Основні напрями роботи асоціації - це збільшити обізнаність пересічних громадян з цієї проблеми, надати доступ пацієнтам до сучасних методик лікування псоріазу, таких як апаратна фототерапія чи імунобіологічна терапія. Ми будемо надавати підтримку пацієнтам, хворим на псоріаз, та їхнім сім’ям, організовувати та проводити школи з псоріазу, інтегрувати українську ініціативну групу хворих та фахівців у міжнародне співтовариство”, - поінформував Богдан ЛИТВИНЕНКО, директор українського Інституту псоріазу та хронічних дерматозів.

Допитуєтеся, чи таки зацікавлені певні фармацевтичні компанії у широкому впровадженні існуючих протоколів лікування псоріазу? Звісно, на фоні виникаючих періодично скандалів про лобіювання чиновниками від медицини інтересів тих чи інших могутніх фармацевтичних компаній, сумніви виникають як у лікарів, так і у пацієнтів. Але при близькому ознайомленні із “Протоколом надання медичної допомоги хворим на псоріаз” (і не тільки) вони абсолютно розвіюються. Протокол складається із кількох частин, у яких зазначаються обсяги та кратність необхідного лабораторного та інструментального обстеження, консультування у спеціалістів різного профілю; наголошується, що лікувально-профілактична допомога здійснюється лікарями-дерматовенерологами в спеціалізованих закладах - шкірно-венерологічних диспансерах, клініках науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів, в амбулаторно-поліклінічних закладах, що мають шкірно-венерологічні кабінети. Найбільший розділ складають лікувальні заходи, де виділяються основні напрями: дієтотерапія, системна терапія, зовнішнє лікування, фізіотерапія, санаторно-курортне лікування, - без конкретного вказування на той чи інший препарат, а лишень вказуються групи засобів, як то седативні, дезінтоксикаційні, гіпосенсибілізуючі, вітаміни, цитостатики тощо.

А вже лікуючий лікар, виходячи із форми, поширеності, тяжкості патологічного процесу при-значає необхідне адекватне лікування в амбулаторних чи стаціонарних умовах.

N.В. У Рівненському обласному шкірно-венерологічному диспансері з нового року впроваджено сучасну високотехнологічну методику апаратного лікування хворих на псоріаз - фототерапію.

25 грудня 2008 згідно з наказом Міністерства юстиції України за N2267/5 “Про реєстрацію об’єднань громадян” зареєстровано Всеукраїнську громадську організацію “Українська асоціація псоріазу”.

Щорічно 29 жовтня у світі відзначають день псоріазу. Мета заходу - привернути увагу громадськості до цього захворювання, поліпшити обізнаність пацієнтів щодо сучасних підходів до лікування псоріазу та об’єднати всіх небайдужих людей. У 2009 році день псоріазу в Україні проводився під патронатом Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація псоріазу” як члена IFPA (International Federation of Psoriasis Associations - Міжнародна федерація асоціацій псоріазу).

14.01.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.01.2010p. 
На головну сторінку