Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №431 від 14.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Замість сальтисону з шинкою - курага з фініками

Узимку й навесні сушені фрукти - найкорисніша заміна свіжих. Якість для сухофруктів має вирішальне значення. Не купуйте тьмяні, залежані чи неприродно блискучі, маслянисті на дотик. Занадто вологі, підмочені теж не годяться: розмочувати сухофрукти треба вже безпосередньо перед вживанням. Утім, чимало людей полюбляють їх їсти саме сухими. А дехто радить залити сухофрукти яблучним соком і залишити на ніч. Смакота гарантована.

У сушених яблуках добре зберігаються всі вітаміни та мікроелементи, стверджує Інтернет-видання “Українська медична газета”. Тому вони узимку цілком можуть замінити свіжі яблука.

Абрикоси сушені (курага, кайса, урюк) - винятково корисний продукт, багатий на залізо, бета-каротин і клітковину.

Курага корисна для головного мозку. Цей сухофрукт багатий на фосфор, магній, кальцій, які беруть активну участь у передаванні нервових імпульсів, в обмінних процесах. Для поліпшення пам’яті та підвищення працездатності корисно з’їдати приблизно 50 г кураги щодня. До того ж сушені абрикоси - відмінний постачальник калію, що цілюще діє на серцево-судинну систему і потрібні тим, хто страждає від ішемічної хвороби серця, аритмії, гіпертонії. Курагу корисно вводити до раціону у разі хвороб нирок, ожиріння.

Чорнослив не повинен мати димного й горілого присмаку. Найкраще, коли він пружний, не сухий, але й не вологий, із природним блиском. Заслужену славу приніс чорносливу його виражений проносний ефект. Він також є чудовим джерелом заліза і бета-каротину.

Чорнослив дають не лише на десерт. Його додають у м’ясні страви: плов, печеню. Ним фарширують птицю.

Родзинки бувають різних сортів: світлі, темні, з кісточками і без них. Ті, що з кісточками, годяться лише для компотів, без кісточок додають у випічку, сир, каші, запіканки, а також у плов і фруктові супи. Родзинки багаті на залізо і підвищують поживну цінність будь-яких страв. Для кращого “товарного вигляду” продавці іноді додають родзинкам блиску за допомогою олії. Це можна відчути на дотик, але особливо це помітно під час промивання, коли на воді з’являються олійні райдужні плями. Такий товар краще не купувати.

Інжир (фіги) буває великий і дрібний, спресований у брикети. Кращими вважаються турецькі фіги: у них гарний смак та аромат. Інжир багатий на калій, залізо і клітковину; до того ж це єдиний фрукт із досить значним вмістом кальцію. Інжир з гарячим молоком корисний у разі кашлю, особливо дітям.

Фініки - найсолодший і найкалорійніший сухофрукт. Він багатий на калій, корисний для серця. Якісні фініки досить м’які, з вираженим природним блиском, темного золотаво-коричневого кольору. Тьмяні, сухі, нерівномірно забарвлені плоди купувати не слід.

У фініках вміст вуглеводів - джерела енергії - до 90 відсотків. Цей сухофрукт відновлює сили, поліпшує працездатність, а отже, потрібен тим, хто багато працює й активно займається спортом. Корисні фініки і для зубів - завдяки високому змісту заліза, фосфору, кальцію, вітамінів А і групи В. Ці речовини зміцнюють ясна та зубну емаль, запобігають розвитку карієсу й пародонтиту. Вони позитивно діють на зоровий і слуховий нерви, сприяючи збереженню зору і слуху. А ще фініки містять особливу речовину, яка призупиняє ріст ракових клітин.

14.01.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.01.2010p. 
На головну сторінку