Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №226 від 09.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Продовження людського роду

Якщо чоловік не може стати татом...

Якщо чоловік не може стати татом...

Ви тільки уявіть: кожна п'ята подружня пара Рівненщини хоче мати дітей, але... не може! Причин - безліч. Винні у цьому як жінки, так і чоловіки. Хоча чоловіки, в більшості, не вірять, що саме вони, справжні мачо, можуть стати ступором у продовженні роду.

- Сьогодні найпоширенішими причинами чоловічого безпліддя є простатит, запальні урогенітальні захворювання, варикозне розширення судин сім'яного каналу, паротит (»свинка»), перенесений у дитинстві, механічні травми статевих органів, інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом (їх збудники - хламідії, віруси оріоплазма), - говорить лікар-гінеколог, кандидат медичних наук Роман ШУСТИК. - А відтак через чоловіче безпліддя значно знижується рівень народжуваності дітей у країні та області зокрема.

Причинами чоловічого безпліддя також можуть стати відсутність яєчка, малий за розмірами статевий орган, з якими народжується хлопчик тощо. Винною в цьому, в більшості, є жінка, яка вживає під час вагітності в недостатній кількості вітамін Е, зловживає лікарськими препаратами, алкоголем та тютюном. Як наслідок - народження неповноцінного хлопчика. Ще варто пам'ятати мамам, що синочка не можна туго пеленати пелюшками - аби не пошкодити мошонку, що у майбутньому теж може стати причиною безпліддя.

Ризик стати безплідним чоловіком спричиняють пахові грижі, водянка оболонок, опіки та травми статевих органів, дитячі інфекції.

- З 6 до 10 років, в так званий період анархе, хлопчиків потрібно оберігати від інфекційного захворювання - паротиту (»свинки»), яке може ускладнитися гострим орхітом і негативно вплинути на репродуктивну функцію, - продовжує лікар. - А до 13 років надмірне заняття онанізмом хлопцю може «вилізти боком», так само, як паління, вживання алкоголю (навіть у малих дозах), а також травми органів мошонки.

- Кількість населення щороку в Україні зменшується, - продовжує Роман Петрович. - Держава неабияк стурбована цим, тому виділяє кошти на безкоштовне обстеження статевих органів на наявність вищеперерахованих інфекцій вагітним жінкам та новонародженим. На Рівненщині безкоштовно продіагностуватися можна в Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім.Поліщука.

Крім того, на безпліддя впливає і забруднена екологія, і стреси, і ожиріння. Як же бути?

- Вихід є, - запевняє Роман Петрович, - варто спочатку встановити точний діагноз, який є причиною безпліддя. Це робиться шляхом обстеження - аналізу сперми, сечі, крові. Далі призначається лікування. Якщо ж пара не може народити дитину природним способом, її зачинають у пробірці двома методами: перший - яйцеклітину кидають в «бульйон», тобто чоловічу сперму, де вона запліднюється, другий - у пробірку вносять одну яйцеклітину і один сперматозоїд. Коли у двох випадках яйцеклітина запліднюється, її вводять у матку жінки, де формується плід.

- У Рівному поки що немає лабораторії штучного запліднення. На Заході України є тільки у Чернівцях та Івано-Франківську. Метод штучного запліднення виправданий і є надією для багатьох подружніх пар, які не можуть зачати дитину природним шляхом.

Для профілактики чоловічого безпліддя слід пам'ятати про бережливе ставлення до статевих органів - уникати травмувань, простуди, інфекцій. Важливо правильно харчуватися (вживати більше морепродуктів, пити чай із женьшеню, лимонника китайського і їсти побільше української «віагри» - петрушки). Пам'ятайте, що куріння та алкоголь - вороги для зачаття дитини. І не забувайте, що підхопити інфекцію статевим шляхом дуже легко. Не варто нехтувати презервативом, займаючись коханням з випадковим партнером. Якщо виникли проблеми через безпліддя - звертайтеся у медичний заклад.

Рецепти для справжніх чоловіків:

- Для підвищення потенції п'ють молоко, в яке додають щіпку порошку мускатного горіха; або випивають у 3-4 прийоми за день настій бруньок тополі чорної (осокори) - 2 ч.л. подрібнених бруньок настоюють 15 хвилин на склянці окропу.

- Настій з молодого сухого (свіжого) листя клену - 1 ст. л. запарюють склянкою окропу. П'ють охолодженим по чверті склянки 3-4 рази на день.

09.02.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2006p. 
На головну сторінку