Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №432 від 21.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Виробнича діяльність підприємства “Рівнеоблводоканал”

в умовах зниження температури і погіршення природних умов у вихідні і святкові дні

- Враховуючи всі фактори існуючих погіршень природних умов, - розповідає в.о. директора “Рівнеоблводоканалу” Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ, - а це закономірно, адже на дворі суворий зимовий січень, колектив підприємства, маючи відповідне технічне оснащення, успішно виконує весь перелік робіт. Він забезпечує постійне цілодобове надання послуг населенню обласного центру і сіл та селищ Рівненської області, водопровідні споруди і мережі яких знаходяться на обслуговуванні “Рівнеоблводоканалу”.

Чи важко це здійснювати? Звичайно, що виконувати роботи із ліквідації пошкоджень і найшвидшого відновлення нормального стабільного водозабезпечення, а також водовідведення стічних вод, набагато складніше, ніж у літні місяці. Але колектив чітко знає, що це наш обов’язок і докладає відповідних зусиль, щоб жителі обласного центру й інших населених пунктів були максимально задоволені нашими послугами, вірили в надійність нашої роботи. У те, що таке підприємство як “Рівнеоблводоканал” не залишить нікого, як кажуть, “сам на сам” з можливими тимчасовими проблемами у водозабезпеченні і водовідведенні. Вказані проблеми звичайно пов’язані з великою кількістю замортизованих мереж і споруд, технічний стан яких вже давно не відповідає вимогам сьогодення.

Природні фактори вносять також свої корективи, які не лише утруднюють роботи по ліквідації пошкоджень на мережах, а навіть збільшують їх.

Прикладом може слугувати значна кількість переломів чавунних водопровідних мереж і водоводів, які звичайно знаходяться нижче глибини промерзання ґрунту, але наслідки якого дуже негативні. При промерзанні ґрунту лінійні зміни останнього, я б сказав, мікроскопічні, але при цьому виникають значні й потужні зусилля його мінімального переміщення, що призводить до вказаних переломів, частіше чавунних труб d=50/150 мм і рідше - навіть діаметром до 400 мм. Так, за грудень і першу половину січня сталося чотирнадцять переломів, у тому числі по вул.Ст.Бандери,48; вул.Макарова,4; вул.Кн.Острозького тощо.

Але я ще раз наголошую, що підприємство “Рівнеоблводоканал” обов’язково виконає все необхідне, щоб населення не відчувало дискомфорту при будь-яких погодних умовах по отриманню послуг з водопостачання та водовідведення.

Також колектив підприємства чітко усвідомлює, що в умовах постійного подорожчання використаної електроенергії, в грудні і в першій половині січня працівники підприємства виконали роботи по заміні окремих електронасосних агрегатів з кращими показниками корисної дії і енергозатратності (КНС-10; КНС-3).

Колектив прекрасно розуміє, що для утримання надійності роботи водопровідно-каналізаційних мереж і споруд необхідно постійно займатися відновленням і відповідною реконструкцією останніх. А для цього потрібні значні кошти.

У 2009 році, завдяки виділеним обласною радою коштам у сумі 259 тисяч гривень, у жовтні ми замінили дільницю водоводу d=500 мм, довжиною понад 600 п.м. в районі вулиць Малорівненська, Зарічна, Севастопільська. На вказаній дільниці, внаслідок неправильних рішень, була виконана забудова житлового масиву, що призводило до критичних аварійних ситуацій і до довготривалих зупинок водопостачання мікрорайону Ювілейний, а також до руйнівних наслідків житлових будинків.

Також обласною радою виділено з природоохоронного фонду 601 тисячу гривень, за рахунок яких підприємство виконало значну частину робіт по реконструкції каналізаційних очисних споруд м.Рівне. Це значно підвищило надійність роботи головної каналізаційної насосної станції і якість очистки стічної води на міських каналізаційних очисних спорудах.

Колектив чітко розуміє, що гарантована надійна забезпеченість нашого населення послугами водопостачання і водовідведення залежить від нашого підприємства, але для цього необхідні бажання та зусилля у виділенні коштів на реконструкцію й нові будівництва споруд і мереж кожною гілкою владних структур місцевого самоврядування на всіх рівнях.

21.01.2010



Рівне-Ракурс №10 від 21.01.2010p. 
На головну сторінку