Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №432 від 21.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реліквія

Тимошенко врятувала – Патріарх освятив

У Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва відбулося освячення козацького знамена XVIII сторіччя із зображенням - “Козака з мушкетом”. Цю національну реліквію було відреставровано за сприяння Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У присутності духовенства і віруючих чин освячення здійснив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Святійший Філарет.

Юлія Тимошенко виконала своє слово - повернула до життя прапор Лубенського полку XVIII сторіччя, який зберігається у фондах Національного музею історії України. Доля прапора насправді є унікальною. 1885 року козацьке знамено було передано до Церковно-археологічного музею Київської духовної академії священиком села Сенчанські Скоробагатьки Лохвицького повіту Полтавської губернії Пантелеймоном Данилевським.

До Другої світової війни прапор зберігався в історичному музеї, під час війни евакуйовувався до Уфи. Тимошенко вдруге продовжує життя національним реліквіям. Нагадаємо, що 2008 року за ініціативи глави уряду був відреставрований гетьманський прапор, який зберігався в Харківському музеї. Його Тимошенко побачила під час передвиборчої поїздки регіонами країни. Тоді вона пообіцяла врятувати реліквію. І свою обіцянку виконала. Позаминулого року вона взялася ще за реставрацію полкового знамена - і знову за рік свого слова дотрималася.

Повернення унікальної святині - свято для всього народу. Адже на прапорі вміщено тогочасний національний герб Гетьманщини - “Козак із мушкетом”. Саме цей символ за розпорядженням (від 8 березня 1755 року) останнього гетьмана України Кирила Розумовського необхідно було розміщувати на полкових і сотенних знаменах. Лубенський прапор потребував негайної реставрації. На жаль, в Україні не так і багато реліквій подібного значення. Через українську бездержавність наші святині поповнювали чужі музеї та скарбниці. Цікаво, що минулого року уряд Тимошенко затвердив проект великого державного герба, де Козак з мушкетом став важливим елементом.

Ось тепер, за давнім козацьким звичаєм, Патріарх Філарет освятив реліквію, і кожен охочий зможе побачити її в приміщенні столичного музею. Святійший Філарет подякував Прем’єр-міністру за зусилля, які були докладені для реставрації національного герба. Він також подякував Юлії Тимошенко за те, що Уряд розробив проект Великого герба України. “Дякуємо, що докладаєте зусиль, щоб Україна мала Великий герб, і шануєте наші реліквії”, - зазначив він.

Юлія Тимошенко, у свою чергу, розповіла, що під час реставрації знамена при знятті верхнього шару фарби на золотому хресті відкрилося зображення руки, що тримає гетьманську булаву. Це відкриття стало своєрідним історичним дивом, адже на фоні церковного золотого Хреста проявилася рука, яка тримає булаву в оздобленні козацької символіки. За всю історію існування цього прапора в жодній письмовій згадці не йшлося про цей важливий факт. Юлія Тимошенко назвала цей факт знаковим, тому що хрест - це святиня, а булава - це влада. “Це означає, що влада має повернути високу духовність і високу моральність”.

Прем’єр-міністр зауважила, що на початковому етапі реставрації було мало надії на те, що знамено буде повністю відреставровано, “але Господь нам допоміг”.

Крім того, Юлія Тимошенко підкреслила, що мріє про те, щоб усі українські реліквії і святині, які зараз рознесені по всьому світу, були повернуті в Україну. Зокрема, глава Уряду зазначила: “Одним із наших завдань є повернення всіх козацьких клейнодів в Україну, бо з ними повертається надія та дух боротьби”.

21.01.2010Георгій ПУШКАШ



Рівне-Ракурс №10 від 21.01.2010p. 
На головну сторінку