Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №433 від 27.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пам’ятаймо

“Не повернеться, тому що і не йшов…”

30 років минуло, відколи не стало Володимира Висоцького, а його вірші та пісні звучать і нині, як нашого сучасника… У чому ж феномен Висоцького? Чому безліч артистів, як метелики-одноденки - прозвучали певний час - місяць, рік, два, п’ять - і зникли, а його пісні й досі слухають та співають, і не тільки представники старшого покоління, а й молоді та зовсім юні…У його віршах звучить той надрив, та правда життя, яка не втратила своєї актуальності, - особливо у нашому хворому суспільстві, де ще достатньо “ран”, які кривавлять… А фільми з його участю, яких, на жаль, не так вже й багато, ми також переглядаємо залюбки, хоча “Місце зустрічі…” знаємо вже напам’ять…

Російський культурний центр 4-й рік поспіль організовує концерти-фестивалі авторської пісні пам’яті Володимира Висоцького напередодні або у день його народження. Цьогоріч свято відбулося в неділю, 24 січня, у великій залі МПК “Текстильник”. І дарма, що надворі був лютий мороз, і в самій залі не надто тепло, глядачів-шанувальників його таланту зібралося вдосталь. Серед гостей були й офіційні особи: начальник міського управління культури та туризму Рівне А.Ткачук, генеральний консул Російської Федерації у Львові Є.Гузєєв, представники російської культури у м.Хмельницькому та інші.

Перед концертом відбулося вручення бойових нагород - медалей “За бойові заслуги” двом рівненським воїнам-афганцям: Володимиру Волошину та Віктору Шмизі, що внесло щемливу нотку в настрій присутніх.

Учасників концерту було, порівняно з минулим роком, значно більше, та й діапазон міст, з яких приїхали, розширився: Севастополь, Київ, Москва, Хмельницький, Млинів. Пісні виконували як із репертуару Висоцького, так і авторські.

Всі учасники фестивалю були варті уваги, тому що, як кажуть, “викладалися на повну”, і це врахувало компетентне журі (директор продюсерського центру “Ар-терія” В.Сторожук, солістка Рівненської філармонії К.Огар-кова, редактор журналу “Глаголъ” О.Качмарський). Ніхто не лишився поза увагою та без подарунків, було відзначено і високий творчий потенціал, і рівень виконавчої майстерності, професіоналізм, оригінальність виконання, єдність літературного та музичного втілення тощо).

У той час, коли журі визначало переможців, глядачі змогли переглянути документальний фільм про В.Висоцького, відзнятий у 1976 році в Югославії, і не бачений досі в Україні.

Отже, переможцями фестивалю-конкурсу у 2010 році стали: 3-є місце - Володимир Кардаш, 2-е місце - Станіслав Шпінда, 1-е місце - Павло Магола (творчий проект “Карма”). Гран-прі отримав Валерій Дяков.

Завершився 3-годинний концерт загальним виконанням “Песни о друге”, що вже стало доброю традицією. Учасники та організатори співали зі сцени, а глядачі - у залі, стоячи. І правильно сказав організатор цього дійства, керівник Російського культурного центру Михайло КИРИЛОВ: “Висоцький не повернеться, тому що він не йшов. Він - з нами”.

P.S. Колектив редакції щиро вітає співробітника Павла Маголу з перемогою і бажає подальших здобутків, творчого натхнення та нових пісень!

27.01.2010Наталя ПАШИНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2010p. 
На головну сторінку