Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №433 від 27.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Покупки

Солодке життя дорожчає щодня,

Солодке життя дорожчає щодня,

або чай без цукру

За два минулі тижні у Рівненській області зафіксовано подорожчання цукру-піску, молока та яєць. “Це тільки початок”, - запевняють продавчині на місцевому ринку. Покупці лише мовчки розводять руками, але таки сподіваються, що закінчення президентської кампанії поставить жирний хрест на експериментах над народом. Адже зростання вартості продуктів позначається на споживчому кошику пересічного українця, зарплата якого припинила зростати ще кілька років тому.

- У 2010 році м’ясо та молоко подорожчають, як мінімум, на 20 відсотків, - говорять на місцевому продуктовому ринку продавці. - М’ясо поступово дорожчатиме через те, що зростають у вартості складові кормів для тварин. Збільшуватимуться ціни і на молоко, оскільки схема отримання пільг для аграріїв значно ускладнилася. До молока, як головної складової деяких видів продовольчих товарів, поступово “підтягнуться” сири, вершкове масло і кисломолочні продукти, які вже сьогодні стали недешевим задоволенням.

Нещадного удару по гаманцю покупця завдав цукор. Ціни на солодкий пісок просто “сказилися”. Експерти стверджують: український цукор доїмо вже до березня, а з квітня в наших магазинах залишиться лише імпортований товар. Таким чином, протягом року ціна збільшиться, як мінімум, ще на 25 відсотків. Раніше прогнозовані 10 гривень за кілограм цукру вже стають реальністю. Проте ходять чутки, що за солоденьке у квітні доведеться викласти 15 гривень за кілограм. Наразі прислів’я “на вагу золота” буде вже неактуальним, його місце займе інше - “на вагу цукру”.

Невтішна ситуація наштовхує лише на найгірші прогнози: вітчизняна цукрова галузь практично гине. Цукрові заводи на Рівненщині зупиняються, бо стало не вигідно вирощувати цукрові буряки. Раніше в області працювали шість цукрових заводів: у Шпанові, Мізочі, Бабині, Корці, Оженіно та Дубні. ВАТ “Шпанівський цукровий завод” і ВАТ “Мізоцький цукровий завод” збанкрутіли. Законсервовано виробництво на ДП “Корецький цукровий завод” і ЗАТ НВП “Захід-цукор” (Оженіно). ПП “ОВАС-цукор” (Бабин, “Інсеко”) і ТОВ “СП Нива” (Дубно, ЗАТ “Західна компанія “Дакор”) залишаються працювати. Таким чином, ймовірність того, що скоро залишимося без цукру власного виробництва - висока. Однак повернімося до статистики.

За даними Державної інспекції з контролю за цінами у Рівненській області, ціни на цукор на ринках міста виросли з 7,50 до 8,50 гривень за кілограм. Середня ціна яловичини на кістці - від 35,18 до 50 гривень за кілограм. Ціна на свинину коливається в межах 38-48 гривень за кілограм. Курячі яйця зросли в ціні на 24 копійки, варені ковбаси першого сорту - на 77 копійок, овочі - в середньому на 20 копійок.

На підприємствах торгівлі вже зафіксували підвищення середніх цін на молочні продукти на 2,2 відсотка. Є сподівання, що не подорожчає хліб, оскільки його вартість жорстко регулює держава.

Грубо кажучи - ціни такі, що аж очі на лоба лізуть! При цьому за весь час загального подорожчання до Рівненського обласного відділення Антимонопольного комітету України не звернулося жодної людини, яка б нарікала на підвищення цін на продукти харчування.

27.01.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2010p. 
На головну сторінку