Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №226 від 09.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Антиагітація

Суд вирішив НЕ ТАК, як думав Головатий

Опозиційний блок «НЕ ТАК!» 16 січня 2006 року звернувся в Центральну виборчу комісію зі скаргами на дії керівника Міністерства юстиції України Сергія Головатого.

У своїй скарзі «Опозиційний блок НЕ ТАК!» просив визнати той факт, що Сергій Головатий порушив вимоги виборчого законодавства України щодо проведення передвиборчої агітації. На думку «Опозиційного блоку НЕ ТАК!», керівник Мін'юсту України Сергій Головатий вів передвиборчу агітацію проти опозиційного блоку 10 січня 2006 року під час інтерв'ю телеканалам: УТ-1, 5-й канал і НТН.

Центральна виборча комісія України прийняла скарги до розгляду і 20 січня 2006 року, зокрема, ухвалила: «Висловлювання міністра юстиції України Головатого С.П. порушують встановлені Законом обмеження щодо проведення передвиборчої агітації, оскільки є передвиборчою агітацією у формі публічних оцінок діяльності кандидатів у народні депутати України».

ЦВК у постанові аргументувала свою точку зору посиланнями на матеріали, поданими як додаток до скарг. Серед них відеозаписи інтерв'ю, отримані від ЗМІ (5-й канал, НТН, УТ-1). Відеоматеріали свідчать про те, що, коментуючи в телеефірі постанову Верховної ради України про відставку уряду, Сергій Головатий, зокрема вживає словосполучення «юридичний маразм», «юридико-політичний шабаш», «екстаз злиття політичних фракцій» щодо тих парламентських фракцій, які голосували за відставку уряду.

Однак Сергій Головатий з висновками ЦВК не погодився і звернувся з адміністративним позовом до Печерського суду, щоб останній скасував постанову ЦВК від 20 січня 2006 року.«Відповідно до Закону (про вибори народних депутатів - ред.) передвиборча агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою змусити виборців голосувати «за» чи «проти» певного суб'єкта виборчого процесу», - заявила головний консультант юридичного управління ЦВК Алла Басалаєва в Печерському суді під час розгляду позову Головатого. Вона переконана, що, «даючи негативну оцінку діяльності суб'єктів виборчого процесу, Сергій Головатий сформував у громадян України негативне ставлення до згаданих політиків». Більше того, представник ЦВК стверджує, що «правовий статус міністра юстиції України і повноваження, що покладені на нього у зв'язку з виконанням своїх обов'язків, несумісні з проявами підтримки чи не підтримки суб'єктів виборчого процесу».«Центральна виборча комісія прийняла законне, обґрунтоване рішення, яким визнала дії Сергія Головатого незаконними», - підкреслила Алла Басалаєва. При цьому представник Центрвиборчкому заявила: «Демократичні вибори не можливі без дотримання основних прав і свобод людини, до яких, зокрема, належать свобода думки й слова, свобода зборів і об'єднань з політичною метою. Реалізація цих прав громадянами під час виборчого процесу є для них особливо актуальною і гарантована нормами Конституції України».

Тим часом, 30 і 31 січня 2006 року Печерський суд міста Києва вислуховував думки представників «Опозиційного блоку НЕ ТАК!», Центрвиборчкому і Сергія Головатого. Вивчивши факти й ознайомившись з наданими матеріалами, суд під головуванням судді Андрія Горяйнова постановив: «Адміністративний позов Сергія Головатого залишити без задоволення. Постанову Центральної виборчої комісії від 20 січня 2006 року залишити чинною».

09.02.2006Оксана СТЕПАШКІНА, інтернет-видання «Політ-терор.info», 02.02.06



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2006p. 
На головну сторінку