Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №435 від 11.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Контакти

Італійський “Licos” рятує маленьких українців

Італійський “Licos” рятує маленьких українців

Історія хвороби цієї дитини доволі непроста. Хлопчик народився з критичною вадою серця - транспозиція магістральних судин. (Подвійне відходження магістральних судин від правого шлуночка (ПВМС) - це комбінована вроджена вада серця (ВВС), при якій легеневий стовбур і аорта відходять від правого шлуночка. Вперше описано у 1866 році, - автор).

Іванку зробили паліативну операцію і встановили анастомоз - штучну трубку, через яку змішувалася артеріальна і венозна кров і доставляла кисень до органів та систем. Певні ускладнення, які виникли перед наступним етапом операції, унеможливили подальше хірургічне втручання. Через кілька років, коли мама звернулася до лікарів, їй відповіли, що хлопчику можуть допомогти лише за кордоном. Німецькі фахівці погодилися прооперувати дитину, але потрібні були чималі кошти - 60 тисяч євро. І тоді керівництво обласної дитячої лікарні з допомогою Міжнародного Фонду “Україна 3000” звернулося до організації “Lecos”. Операція, проведена в Італії досвідченими кардіохірургами, подарувала Іванкові шанс на повноцінне життя, - попри те, що операції такого типу проводяться доволі в ранньому віці й існує високий ризик смертності (до 20 відсотків). Однак операційний та післяоперційний періоди пройшли вдало. Нині хлопчик почувається добре і через місяць повинен приїхати на повторний огляд.

Нещодавно в Рівненській обласній дитячій лікарні на запрошення головного лікаря Віталія Бойка побував директор Італійського благодійного фонду “Licos” Алєсандро Калі. Мета візиту - досягнення домовленості про співпрацю між Рівненським дитячим лікувальним закладом і благодійною організацією у рамках проекту “Меlо”, який активно впроваджується в Україні та Молдові два з половиною роки поспіль, розповідає Ніна МІНІЧ - редактор прес-центру обласного центру здоров’я. Основна спрямованість фонду - надання термінового лікування хірургічного типу дітям із серйозною патологією у галузі дитячої кардіохірургії, пластичної, щелепно-лицьової хірургії, онкогематології, нейропсихіатрії. При сприянні Міжнародного фонду “Україна 3000” звідки, власне, і розпочалася діяльність фонду, з серпня 2007 року в Україні вже прооперовано до 25 дітей, які потребували серйозного хірургічного втручання. Перевага насамперед надавалася дітям-сиротам та тим, що позбавлені батьківського піклування.

Приїзд до Рівного директора “Licos” також не випадковий. Як розповіла завідувачка педіатричного відділення №2 Рівненської обласної дитячої лікарні Оксана ЛОЗОВА, їхнє знайомство з благодійним фондом триває понад рік і за цей час вдалося досягти певних успіхів у проведенні серйозних хірургічних операцій двом діткам з Рівненщини. Так, весною прооперували тринадцятирічну дівчинку з Сарненського району з приводу пухлини верхньої щелепи, а в грудні - 11-річного хлопчика з Березнівського району Іванка Сичика. За словами Оксани Лозової, зараз з Рівненщини на операцію готується ще одна дівчинка з важкою вадою серця. Співпраця лише розпочалася.

Організатори проекту планують активно контактувати в лікарнях Києва та обласних центрах України. На часі - обмін досвідом між персоналом лікарень, стажування по спеціалізації у міжнародних лікарняних закладах, організація міжнародного волонтерства, налаштування стосунків з підприємствами, які підтримуватимуть ініціативу, а також проведення тематичних конференцій та семінарів, які сприятимуть поширенню ініціативи задля охорони здоров’я дітей.

11.02.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2010p. 
На головну сторінку