Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №435 від 11.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Міфічні гранати

Міфічні гранати

Гранат родом з Азії. Це один із найперших фруктів, що вживаються людиною. Існує два основні різновиди гранатів, але на ринку зазвичай пропонують лише Punica granatum, тобто пунічний зернистий.

Древні цей фрукт вважали плодом пристрасті. У Греції гранат - це ще й символ подружньої вірності. Греки думали, що гранат з’явився з крові Діоніса, а на гранатових деревах живуть особливі німфи. У грецькій міфології, проковтнувши гранатові зерна, Персефона стала дружиною Аїда - і допоки вона дві третини року залишається в підземному царстві, на Землі наступає осінь і панує зима... На Близькому ж Сході, звідки гранат родом, його звали “королем всіх плодів”. Є думка, що хвостик на верхівці граната став прообразом королівської корони. А у Давньому Єгипті померлих ховали з плодом граната, що символізував надію на повернення. Гранат став національною емблемою Іспанії і дав назву цілому місту Гранада через алею гранатів, посаджених маврами.

Сік граната містить від 8 до 20 відсотків цукру, до 9 відсотків лимонної і яблучної кислоти, трохи вітаміну С та інші корисні речовини. До складу граната входить 20 відсотків глюкози та фруктози, 10 відсотків лимонної, яблучної та щавлевої кислот, а ще клітковина, танін, мінеральні речовини: кальцій, магній, марганець, кобальт, також фітонциди, біофлавоноїди, вітаміни В, С (40 відсотків необхідного людині за день). Гранати нормалізують гемоглобін крові. Їх корисно їсти людям, у яких є проблеми з нирками. Це чудовий біогенний стимулятор, особливо для дітей. Також їх рекомендують задля поліпшення органів кровообігу, серця, печінки, легенів. Його естрагени здатні полегшити симптоми клімаксу в жінок. Однак гранати не рекомендується їсти вагітним та людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Практична порада

Щоб легко дістати зернятка, потрібно зрізати верхівку граната, надрізати шкірку і замочити в мисці з холодною водою на 5 хвилин. Потім, тримаючи плід під водою, акуратно розламати на шматочки, зернятка самі впадуть на дно. Викинути все, окрім зерен, злити і обсушити їх.

Гранатовий сік можна отримати також, як зазвичай вичавлюють апельсиновий - порізати навпіл і витиснути сік з половинок за допомогою цитрусової соковижималки.

11.02.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2010p. 
На головну сторінку