Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №436 від 18.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Африка

Білосніжні береги Тунісу та історичний Карфаген

Внаслідок наближення нашого корабля до материка Африка ставало дедалі тепліше. Жарке африканське повітря поки ніжно пестило своїм теплом, проте дихати ставало все важче. Корабель рухався швидко, і свіже повітря з морськими бризками дарували приємні відчуття тепла та комфорту. Наш пункт прибуття - Туніс - перлина Карфагенської історії.

Спочатку він був частиною Карфагенської імперії. Історія нам говорить про те, що місто Карфаген у 814 році до н.е. заснували фінікійці. Згодом він став центром могутньої імперії. Туніс сьогодні - це цивілізована столиця і справжній райський куточок для відпочинку. Найбільш цікаві історичні місця в Тунісі: древній Карфаген, поселення Саді бу Саід та величезний музей мозаїки “Бардо”.

Екзотичний Туніс знаходиться на Півночі африканського континенту і завжди готовий вас здивувати красою своєї природи та цікавими історичними місцями. Одним із них вважається поселення Саді бу Саід. Чудернацькі блакитно-білі будинки, збудовані щe у XV ст. н.е., відкривають вражаючу панораму на місцеві пляжі. Піднімаючись східцями вверх та прогулюючись вузькими вуличками, можна купити різноманітні сувеніри. А чого тут тільки немає! Тунізіанці завжди раді туристам, запропонують вам що завгодно, але якщо купуватимете сувеніри, обов’язково поторгуйтеся - “зіб’єте” що-найменше півціни. Але ця країна багата не лише оазисами. У Тунісі є чималий музей мозаїки, відомий мозаїчним шедевром, який, так би мовити, у популярності прирівнюється до картини Леонардо Да Вінчі “Мона Ліза” - це мозаїка, на якій зображений Вергілій. Він пише “Енеїду”, з якої помітно, що це 4 розділ твору. По обидва боки стоять жінки - це музи митця. Також велика кількість інших різноманітних мозаїк неодмінно порадує і зацікавить туриста.

Неподалік столиці лежить усім відомий Карфаген. Його відвідання для туриста, котрий приїхав у Туніс, вважається мало не обов’язковим. Ще б пак - яка історія! Карфаген по-фінікійськи означає “нове місто”. Римляни називали його Картаго, а греки - Кархедон. Згідно з історичними даними, місто заснувала цариця Елліса, котра втікала із Тіра після того, як її брат Пігмаліон, цар Тіра, вбив її чоловіка Сіхея, щоб заволодіти її багатством.

На території Карфагену знаходиться чималий амфітеатр. Ви маєте нагоду повернутися у часи 3-4 ст. до н.е., ступивши на цю історичну землю тепер зруйнованого амфітеатру, де відбувалися гладіаторські бої, послухати велику історію, і знову повернутися в теперішнє. За деякими даними, Карфагенський амфітеатр вміщував 40 тисяч глядачів, які бажали крові, спостерігаючи за смертельними поєдинками гладіаторів. На арені, де проходили бої, шар піску сягав 40 сантиметрів. Це було зроблено для того, щоб кров швидше стікала униз. Згідно з легендою, саме тут на поїдання левам було кинуто дві жінки, яких потім стали називати святими.

Ще одне невеличке древнє поселення на території Карфагену, котре було збудовано на початку н.е. римлянами, є не менш цікавим з історичного боку. Ще в давнину тамтешні мешканці зіткнулися із проблемою прісної води. Вони мусили брати воду із сусідніх гір. Мешканці збудували водопровід, який тягнувся за містом, загальною протяжністю 132 кілометри, - на той час найбільший водопровід в світі.

Саме тут багатії приймали ванни, робили масаж та усілякі водні процедури. Судячи з колон, які залишилися від поселення, водний оазис був чималим, зроблений і змурований з каменю. У такому стані, як сьогодні Карфаген, можна навіть прослідкувати шляхи подачі води до ванних кімнат, масажні кімнати, роздягальні та інше. Видовище вражаюче.

Якщо порівняти інші древні поселення, то варто зазначити, що Карфаген є не таким вже багатим на знахідки, оскільки в 146 році до н.е. римляни зруйнували місто, а в римському Карфагені, на тому ж місці, в 44 році до н.е. проводилося інтенсивне будівництво.

Наскільки нам відомо з історії античних авторів, місто було обгороджено міцними стінами завдовжки близько 30 кілометрів. Кількість населення нам не відома. У місті була базарна площа, міське управління, суд і храми.

Карфаген сьогодні - це престижне містечко країни. Саме там знаходиться літня резиденція президента країни. Погодні умови там завжди сприятливі, сонце світить, а затінку мало. Вам неодмінно сподобається Туніс з його багатою історією, білосніжними безкраїми пляжами та справжнім морським запахом.

18.02.2010Аліна БУДАФЕНКО, Туніс.



Рівне-Ракурс №10 від 18.02.2010p. 
На головну сторінку