Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №437 від 25.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прем’єра

Мюзикл “Буратіно!” у Рівному - справжнє шоу від білоруського режисера

Мюзикл “Буратіно!” у Рівному - справжнє шоу від білоруського режисера

Днями у Рівненському обласному академічному театрі ляльок святкували народження нового спектаклю за мотивами казки Олексія Толстого - “Буратіно!” у постановці білоруського режисера Дмитра Нуянзіна.

Ця вистава - і для дітей, і для дорослих, адже для одних це - захоплююча весела історія про маленького дерев’яного хлопчика, а для інших - своєрідний спогад про дитинство…

- Це перша подібна постановка у нашому театрі ляльок. Звісно, глядачі вже бачили музичні вистави - “Бременські музиканти”, “Різдвяна ніч”, “Алі-Баба і розбійники”, але “Буратіно!” - це справжній мюзикл, - розповідає директор Рівненського обласного академічного театру ляльок Володимир ДАНИЛЮК.

Постановки головного режисера Брестського театру ляльок (Республіка Білорусь) Дмитра НУЯНЗІНА вже мали змогу переглянути українські глядачі у Івано-Франківську, Полтаві, Харкові. Серед них - “Сюрприз”, “Тигренятко Петрик”, “Балада про білу вишню”, мюзикл “Скрипаль на даху” за мотивами повісті Шолом-Алейхема “Тев’є-молочник”.

- Я надаю перевагу музичним спектаклям, їх особливо потрібно ставити в наш непростий політичний час - і в Україні, і в Білорусі, і в Росії… Наприклад, американці розвинули цей напрямок тоді, коли їм було найважче, - у часи Великої Депресії - і вижили. Мені ж хочеться допомогти людям відволіктися від буденності, - розповідає Дмитро Нуянзін.

За словами Володимира Данилюка, ім’я Дмитра Нуянзіна було добре відомим у театральних колах, а про виставу мова зайшла на одному з фестивалів у Києві. Режисер пропонував кілька варіантів, та директор рівненського театру ляльок зупинився на “Буратіно!”:

- Це хороша тема, цікава для дітей, не шаблонна. Для мене особисто “Буратіно” асоціюється з дитинством… - пояснював Володимир Данилюк свій вибір. - Режисер поставив умову: треба, щоб актори були “співучі”… Насправді ж мало театрів із достатньою кількістю акторів, які вміють і можуть співати. Ми ж - співучі, танцюємо, прагнемо вдосконалюватися…

Тож розпочалася наполеглива робота над спектаклем, яка тривала майже рік. До народження нової вистави, окрім колективу театру, долучилися головний художник Київського академічного театру ляльок Микола Данько, хормейстер Ігор Тимофеєв, хореограф Наталія Сторожук і ще багато-багато професіоналів, без яких спектакль просто не відбувся б.

- Цю виставу я ставив із рівненськими акторами вперше, не люблю так звані “переноси”, не можу штампувати! - розповідає про особливості своєї роботи білоруський режисер. - З акторами ж працювалося легко. Звісно, були певні труднощі: хтось схоплює на льоту, комусь потрібен час, щоб усе стало на свої місця. Сам по собі спектакль непростий - в ньому і хоровий спів, і танці, музика переходить у розповідь, тут і ляльки, і маски, і живий план, постійно змінюються декорації… Дійство відбувається дуже швидко й динамічно. Такий спектакль по руху і динаміці актори грають вперше. Та я намагаюся йти в ногу з часом, адже сьогодні діти дивляться телебачення, рекламу, сучасні мультфільми, тож потрібно ставити й сучасні спектаклі…

Дмитро Нуянзін завжди шукає нові форми та підходи, намагається робити все з розмахом, феєрично… От і рівненський “Буратіно” вийшов неординарним: яскраві й незвичні ляльки в стилі “Мапет-шоу”, близько 20 сцен, 30 музичних номерів, лазерні спец-ефекти, майже 20 ляльок, безліч декорацій - справжнісіньке шоу!

Зазвичай такі спектаклі потребують чималих ресурсів, зокрема, матеріальних, а традиційно в Україні обласні театри невеликі, гроші на постановки державою не виділяються. Тому завжди є ризик: як сприйме виставу глядач, чи зрозуміє, чи захоче прийти знову… Та без ризику немає поступу вперед.

Тож “Буратіно” - най-масштабніший проект, який будь-коли здійснювався у Рівненському обласному академічному театрі ляльок. Недарма на прем’єру з’їхалися колеги-директори лялькових театрів Києва, Луцька, Хмельницького, Житомира…

Подивитися було на що. Загалом у виставі задіяно вісім акторів, перед якими ставилося непросте завдання: органічно поєднати спів, танці, гру, донести до маленьких глядачів та їх батьків ідею спектаклю. Кожен актор був неповторним: чи-то грав свого героя у живому плані, чи-то працював із лялькою.

- Переконаний, що для нашого колективу робота над спектаклем “Буратіно!” - нова сходинка у зростанні професійної майстерності. Ми усі вчилися, доводилося виконувати по кілька ролей, тож наша гра - колективна робота, яка потребує надзвичайної сконцентрованості, взаємодопомоги, динаміки у рухах, словах, думках, - ділиться своїми враженнями актор Рівненського обласного академічного театру ляльок Павло БОЛЬБІН, якому випала честь грати головного героя вистави - Буратіно. - Хоча й виникали певні труднощі, наприклад, було важко водити саму ляльку, виконувати роль Буратіно мені було “в кайф”, я просто отримував задоволення.

Тож вітаємо колектив театру ляльок із прем’єрою, а глядачам бажаємо приємного перегляду, яскравих вражень та гарного настрою. Сподіваємося, що кожен поціновувач театру - і маленький, і великий, отримає неповторне задоволення від “Буратіно!”.

25.02.2010Катерина ЛАВРЕНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 25.02.2010p. 
На головну сторінку