Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Грамота

Немає роботи молодому вчителю

На нещодавньому засіданні колегії управління освіти і науки облдержадміністрації освітяни Рівненщини підбили підсумки року, що минув. Скалкою в оці для педагогів, перш за все, стала проблема працевлаштування: вони нарікають, що буцімто у Рівному влаштуватися вчителем вельми проблематично, хоча з розпростертими обіймами на молодого педагога чекають у сільських місцевостях. Та, на жаль, ніхто на село йти вчителювати не збирається. Так само турбують вчителів і нещодавні зміни, а особливо - зменшення кількості годин та недостатній соціальний захист.

У головного освітянина міста Рівного Віталія НОВАКА на такі вчительські невдоволення є одна відповідь: “Наші ВНЗ щороку випускають надто велику кількість молодих спеціалістів. Та й кількість школярів щороку стає меншою, і рівень знань випускників не завжди підходить для шкіл Рівного”.

За кількістю звернень до управління освіти Рівне б’є рекорди серед інших міст України. Зокрема, у рівнян виникають складнощі із влаштуванням дітей до дитячих садочків. Найпоширенішою проблемою, як для міських, так і для сільських вчителів, є зменшення кількості робочого навантаження, яке і стає причиною низької заробітної плати. Через такі негаразди на селі виникає досить нестандартна картина: є вакансії - немає охочих.

Тому не є дивним, що вчителям доводиться за сумісництвом викладати додаткові предмети: математикам - інформатику, хімікам - фізику. Освітяни переконують: самотужки змінити ситуацію не вдасться, для цього необхідне державне регулювання. На думку чиновників, у пригоді стала б стара і добра система трирічного відпрацювання, адже “на виучку” молодого спеціаліста держава виділяє певні кошти, проте надалі їхнє працевлаштування під знаком запитання. Та чи будуть в подальшому працювати за спеціальністю щойно вивчені фахівці - цьому теж ніхто не дає гарантії.

04.03.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку