Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На часі

Ціни формують попит:

Ціни формують попит:

підсніжники на межі винищення

Нарешті зима відступила. У лісі з-під сніжних кучугур з’являються перші паростки духмяних квітів - підсніжників та фіалок. Однак квіти, занесені до Червоної книги України, тішитимуть око не лісових мешканців, а прикрашатимуть оселі рівнян. На первоцвіти починається справжнє полювання. Особливо зараз - напередодні весняних свят.

Саме надмірна любов людей до ранніх квітів сприяла тому, що вони почали охоронятися Законом. Тому і збирати, і, тим паче, продавати підсніжники категорично заборонено. І хоча такого масового винищення беззахисних рослин у нашому регіоні немає, звідси їх не відправляють оптом на продаж до Києва, Москви чи Братіслави, що спостерігається на Закарпатті чи у Криму, - перейматися є чим. За свідченням завідувачки Міжвідомчої комплексної лабораторії наукових основ заповідникової справи, доктора біологічних наук Тетяни АНДРІЄНКО, плантації “Євиних квітів” невпинно зменшуються. Тому ще у 1995 році цей вид флори занесено у нову редакцію “Червоної книги України”. Та хто на це дивиться, коли ціна диктує попит?

Навіть працівники ДАІ наголошують, що з початку лютого до травня в Україні відбувається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин. Особливого розмаху вона набуває напередодні 8 Березня та Великодня. І значна частина таких рослин вивозиться для продажу у великі міста, а також за кордон. Полювання на першоцвіти стало справжнім бізнесом, чужих до якого не підпускають.

У минулому році в переддень 8-го Березня, коли кожний чоловік прагнув зробити близьким жінкам приємне, ціни на квіти неабияк “кусалися”. За троянди правили від 10 гривень за штуку, за тюльпан - від 8 гривень. Але ж зазвичай ці квітки купують букетами, вартість яких коливається від 30 гривень. І коли милу композицію весняних квітів, яка найбільше асоціюється з весною та березневим святом, можна було придбати за 5 гривень, вибір покупця очевидний. До речі, вже зараз фіалки можна придбати на місцевому ринку за 3 гривні.

Однак не всім ці квіті приносять задоволення. І вся справа у тім, що продаються з цибулинами. Тобто, їх просто виривають з корінням, і плантації, де вони зазвичай цвіли, віднині залишатимуться порожніми. То, виходить, що незабаром місцеві ліси будуть багатими лише на папороть.

Байдужість сьогоднішніх мисливців за квітами вражає. Невже когось може радувати кілька першоцвітів, які за кілька днів перебування у вазі просто викинуться до смітника? Адже без цибулини не буде продовження роду.

Вчені, зокрема професор Полтавського педінституту Іван ГОЛУБИНСЬКИЙ, підказали вихід: культивувати підсніжники на грядках. В окремих регіонах західної України він виявився досить ефективним; до речі, прижився і на Рівненщині. Скажімо, в Корці біля багатьох будинків серед квітучого різнобарв’я на клумбах поселилися “Євині квіти”. Приємно, що і в літописному Дубні чимало мешканців можуть сказати: “Ми на базар по квіти не ходимо”.

Оскільки в нашій країні свою провину розуміють лише тоді, коли несуть покарання, екологи та правоохоронці почали операцію “Первоцвіт-2010”. За кожну вилучену з незаконної торгівлі квітку порушники будуть змушені сплатити штраф від 15 до 500 гривень. І, хто знає, може саме такі заходи продовжать рід різних видів першоцвітів ще на кілька десятків років.

04.03.2010Любов РОМАНЮК Василь ЯНОШІ



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку