Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Капуста лікує все

Комплекс хімічних речовин, що міститься в капусті, забезпечує її багатосторонні терапевтичні властивості. Свіжий сік капусти використовують при лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Основною діючою речовиною тут є специфічний вітамін, який має антигістамінні й антисеротонінові властивості, поліпшує ліпідний обмін та метаболізм слизової оболонки шлунка, підвищуючи її опірність до ушкоджуючих факторів і стимулюючи процес загоювання виразок.

Утім, терапевтичний ефект натурального соку капусти значно вищий, оскільки він має ще й бактерицидні та фітонцидні властивості. Експериментально доведено, що свіжий сік капусти виявляє антибактеріальну дію навіть на золотистий стафілокок і бактерії туберкульозу. Крім цього, свіжий сік капусти має протикашлеві й відхаркувальні властивості.

Майже повна відсутність у капусті пуринових основ робить її корисною у дієтичному харчуванні хворих на подагру і жовчнокам’яну хворобу. Сік, салати й інші страви з капусти показані при захворюваннях серця і нирок (діуретична здатність завдяки підвищеному вмісту солей калію), при атеросклерозі (наявність пектинів, спроможних виводити з організму токсичні речовини й холестерин, і клітковини, яка виводить холестерин і покращує моторну функцію кишечника), при ожирінні (тартронова кислота гальмує перетворення вуглеводів на жири і холестерин).

З давніх-давен використовують капусту і в народній медицині, її завжди вважали ефективним і разом з тим нешкідливим лікувальним засобом, який підвищує стійкість організму до різних захворювань.

04.03.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку