Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №227 від 16.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перспективи

Будівельний бум у Рівному

На думку Сергія Полоцького, відродження будівельної галузі в місті сталося завдяки виваженій політиці міської влади

Воістину кажуть, мовляв, була б собака, а палиця, якою її вдарити, завжди знайдеться. Наприклад, тільки той, хто не хоче, не бачить нині обсягу будівництва, розгорнутого у Рівному за останні роки. Зараз, по суті, немає жодного мікрорайону міста, де б не споруджувалися нові житлові будинки, об'єкти соціально-побутового призначення. І мабуть, не буде перебільшенням, що в цьому чимала заслуга досвідченого зодчого, начальника управління капітального будівництва Сергія ПОЛОЦЬКОГО.

- Сергію Петровичу, наскільки відповідає правді твердження, що інвестори вкладають капітали в Рівне, якщо можна так сказати, під Полоцького?

- Гадаю, що це не буде ознакою відсутності скромності, коли скажу, що доля істини в цьому є. Не кривитиму душею, що не останню роль у цьому відіграє вміння влади налагоджувати і підтримувати хороші ділові стосунки з тими, хто вкладає кошти в розвиток нашого міста. Завдяки утвердженій репутації міського голови Віктора Анатолійовича Чайки як дбайливого господаря, маємо значне збільшення капіталовкладень у будівельну галузь. Щоправда, на користь Рівного, скажемо так, працюють різні чутки. Наприклад, подейкують, що після проведення адміністративно-територіальної реформи центром Волинського краю, до складу якого ввійде Рівненська і частково Волинська, Житомирська, Тернопільська та Хмельницька області, стане наше місто. Разом з тим, Рівне займає вигідне геополітичне розташування на шляху між Києвом і Європою. Є й інші переваги, котрі в сукупності сприяють притоку інвестицій.

- В яку саме сферу інвестори охоче вкладають гроші?

- Як на мене, то немає помітної різниці, оскільки інвестиції спрямовані однаково як у житлове, так і соціально-побутове будівництво. Скажімо, згідно з програмою, затвердженою міським головою, у 2006 році вже започаткована активна реконструкція та забудова центральної частини Рівного. Зокрема, йдеться про квартали в параметрах вулиць Степана Бандери - Чорновола - Лермонтова, 16 липня - Соборна - Чорновола - Драгоманова (так званий Мілленіум - Плаза), Міцкевича - Пушкіна - Князя Володимира. До речі, вже днями міський голова Віктор Анатолійович Чайка підпише з інвестором протокол намірів щодо початку зведення «Мілленіум-Плаза», отож, найближчим часом почнемо працювати над зносом, відселенням, проектуванням. Таким чином, невдовзі матимемо в місті міні-куток для відпочинку рівнян: дитячі кафе, атракціони, фонтани, щось на зразок того, що за кінотеатром «Україна».

Разом з тим, взялися за розвиток мікрорайонів міста. Так, розпочали забудову ділянки між вулицями Дундича - Черняка - Будівельників. У 2006 - 2007 роках проведемо реконструкцію бульвару Хмельницького. Протягом двох років плануємо повністю завершити забудову Луцького в'їзду в місто - ділянки в районі вулиць Корольова - Соборна - Млинівська.

- Сергію Петровичу, а наскільки справедлива критика опонентів, що міська влада будує лише в центрі Рівного, коли на околицях, мовляв, навіть кіт не валявся?

- Якщо ви проїдетеся містом, то особисто переконаєтеся в хибності такого твердження, оскільки не менш активно здійснюється забудова мікрорайонів міста. А якщо взяти до уваги затверджену Віктором Анатолійовичем програму розвитку Рівного, то нею передбачене будівництво нових житлових масивів на «Ювілейному», «Північному», в районах вулиць Костромської, Курчатова, Дубенської, Басівкутської, Київської, Макарова. Наприклад, на «Ювілейному» розпочато будівництво мікрорайону №92 - по завершенні якого, фактично, буде майже закінчена вулиця Корольова. Мікрорайон №92 - це, по суті, - 135 квадратних метрів житла, в якому мешкатиме приблизно 5 тисяч рівнян. До речі, тут зводяться перші в місті 16-поверхові будинки. На вулиці Корольова буде завершено недобудований будинок «Обленерго» (три поверхи вже зведено), поруч з яким міститиметься підлітковий клуб. Далі, на місці, де нині розташований бетонозмішувальний вузол, споруджуватиметься 5-поверховий будинок з квартирами поліпшеного планування. На розі вулиць Корольова - Соборної вже розпочали семипід'їздний будинок поліпшеного планування. А в районі вулиць Макарова-Млинівська зведуть, як закінчать Макарова, 56, супермаркет з автосалоном. Поруч - 16-поверховий будинок.

- Які, зокрема, переміни в розвитку очікують мікрорайони міста?

- Повірте, що виконаємо не менший обсяг будівельних робіт. Візьмімо, наприклад, мікрорайон «Північний». Насамперед, слід сказати, що тут розпочато зведення супермаркету «Арсен» торговельною площею 4,5 тисячі квадратних метрів. Аналогічних у мікрорайонах Рівного ще немає, проте в майбутньому з'являться в різних кутках міста. Активними темпами розпочато спорудження 5 будинків поліпшеного планування (такі ж, як на вулиці Лермонтова). На вулиці Черняка проводиться зведення чотирьох будинків, а неподалік розміститься автосалон. На «Північному» розпочнемо зведення ще двох будинків поблизу автостоянки. Також заплановане будівництво 4-під'їздного 9-поверхового житлового будинку поліпшеного планування. Поблизу ЗОШ №28 при вході в парк Просвіти закладаємо 9-поверховий під'їздний будинок. Плануємо звести будинок на Коновальця, 1, на вулиці Черняка, де стоїть кафе у вигляді вагончика. В цьому році на 90 відсотків завершимо будівельні та опоряджувальні роботи в мікрорайоні індивідуальної забудови №62 Буковинська-Костромська). Таким чином, введемо в експлуатацію 30 тисяч квадратних метрів житла. Впорядкуємо дороги і тротуари в мікрорайоні № 61.

- Який із розпочатих об'єктів Ви назвали б своєрідною будовою року?

- Звичайно, під першим номером назву завершення підземного торгового центру в районі вулиці Соборної - Замкової - Пересопницької, аналогів якому, окрім столиці, в Україні немає. До того ж, уже розроблена програма створення підземного торгового містечка під Театральною площею із будівництвом двох підземних переходів: біля готелю «Україна» і пасажу «Театральний». У нинішньому році завершимо будівництво скверу і пам'ятника княгині Марії Несвицькій, яка першою добилася надання нашому місту Магдебургського права. Справжньою родзинкою для Рівного стане спорудження поблизу ЗОШ №19 (мікрорайон «Ювілейний») 25-метрового плавального басейну та Льодового палацу неподалік Будинку культури «Хімік».

Водночас, подали на розгляд сесії Рівненської міськради проект мікрорайону на львівському в'їзді, котрий стане одним з кращих у місті. Це, звісно, не центр міста, проте унікальний проект, бо нагадуватиме острів: з двох сторін струмки, які потрапляють в озеро поблизу тубдиспансера. Це, фактично, буде другий гідропарк, а посередині - житловий масив з висотною і низькоповерховою забудовою. Найважче було знайти гроші на втілення цього задуму, проте ми їх уже знайшли.

Звичайно, є ще чимало інших задумів та планів, про котрі не згадав. Втім, вважаю, за рік-другий рівняни справедливо оцінять зміни, котрі відбулися в рідному місті.

16.02.2006Василь БУСЬКО



Рівне-Ракурс №10 від 16.02.2006p. 
На головну сторінку